Evropska unija se oglasila zbog Visokih Dečana

Poštovati obavezu zaštite vjerske i kulturne baštine

  • 31.07.2018. 07:35

Predstavnici misija više zemalja EU u Prištini saopštili su da su prištinske institucije dužne da poštuju svoje propise o specijalnim zaštićenim zonama.

Takođe, navedeno je i da moraju da poštuju međunarodne obaveze u pogledu zaštite vjerske i kulturne baštine.

Šefovi misija EU u Prištini zajednički stav objavili su nakon posjete Specijalnoj zaštićenoj zoni u Dečanima, 26. jula. 

Oni pozdravljaju dogovor između članova Savjeta za sprovodenje i nadgledanje gradnje puta Dečani - Plav. 

"Dok EU priznaje vrijednost puteva koji povezuju zajednice, primjenjive procedure moraju biti ispoštovane. Prije bilo kakve radnje koja pogađa specijalnu zaštićenu zonu treba konsultovati Savjet za sprovodenje i nadgledanje (SSN), a odluke istog u potpunosti ispoštovati u interesu zaštite vjerske i kulturne baštine i podržavanja vladavine prava u skladu sa medunarodnim obavezama Kosova", navodi se zajedničkom saopštenju šefova misija EU u Prištini koje je objavljeno na Fejsbuku kancelarije EU u Prišitni. 

Oni podsjećaju i na prethodnu obavezu Prištine da se ne počne sa radovima na putu sve dok obilaznica nije u potpunosti isplanirana i finansirana i apeluju na poštovanje ove obaveze. 

U manastiru Visoki Dečani smatraju da se gradnjom puta Dečani -Plav, krši Zakon o zaštićenim zonama, pod koje potpada i manastirsko imanje. 

Eparhija raško prizrenska insistira na tome da radovi budu obustavljeni, za šta je u maju ove godine dobijena podrška od šefice Kancelarije EU na Kosovu i američkog ambasadora. 

Eparhija je, naime, više puta do sada upozoravala na kršenje kosovskog zakona koji izričito kaže da je gradnja izgradnja tranzitnih puteva kroz zastićene zone zabranjena, a riječ je o zoni u koji su najvažnijih kulturno-istorijskih spomenici među kojima je i manastir Visoki Dečani, koji je pod zaštitom Uneska.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.