Porodica o incidentu na groblju u Bečeju: Nemamo šta da kažemo o eksploziji mrtvačkog sanduka

17:32, 04.07.2020.
Izvor: novosti.rs
Policija utvrđuje sve okolnosti pod kojima je u četvrtak na Pravoslavnom groblju u Bečeju, eksplodirao suvi led u plastičnim flašama stavljen u mrtvački sanduk pored tijela pokojne D. G. (72), koja je tog dana trebalo da bude sahranjena. 

Dijelovi sanduka su se razletjeli na sve strane kapele i lakše povrijedili D. A. (71) iz Žablja, rođaku pokojnice.

O nemilom događaju je obaviješteno nadležno tužilaštvo, a kako "Novosti" saznaju, prikupljaju se svi dokazi kako bi se utvrdilo da li eventualno ima elemenata krivičnog djela i, ako ima, ko je odgovoran.

- Ukoliko bi se utvrdilo da postoji nečija odgovornost, to bi se onda moglo kvalifikovati kao izazivanje opšte opasnosti iz nehata - kaže izvor iz istrage. - Mora se ustanoviti ko je stavio suvi led u plastične flaše. Sigurno je da niko nije želio da se dogodi to što se desilo u kapeli.

Dan poslije nesvakidašnje nesreće, porodica i rodbina pokojne Bečejke nisu bili raspoloženi da govore za javnost.

- Porodica ne želi da daje nikakve izjave - kratko je rekao jedan rođak pokojne D. G. - U žalosti su i neprijatno im je zbog svega što se dogodilo.

I u Žablju, porodica D. A., koja je prilikom eksplozije zadobila posjekotinu ispod oka, danas nije bila voljna za razgovor sa novinarima.

- Nemamo šta da kažemo - kratko je rekao čovjek koji je otvorio kapiju porodičnog doma, a na pitanje Novosti kako se osjeća povrijeđena, odgovorio je da je ona sada dobro.

Do nesreće je došlo oko 11.15 u kapeli na Pravoslavnom groblju u Bečeju. U jednom trenutku odjeknula je snažna eksplozija, i u prvi mah niko od prisutnih nije znao šta se zapravo dogodilo. Prema dosadašnjim saznanjima, usljed toplote, eksplodirao je suvi led stavljen u plastične flaše, koje je rodbina donijela i stavila u mrtvački sanduk. Sa flaša, međutim, nije bio odvrnut čep.

U bečejskom Komunalnom preduzeću kažu da je porodici dan ranije, kao i uoči sahrane, sugerisano da nema potrebe da to rade, ali da ih nisu poslušali. Poslije nemilog događaja, tijelo pokojnice je premješteno u novi drveni sanduk, te je sahrana obavljena.

SREĆA DA SU BILE PLASTIČNE FLAŠE

KAKO kaže naš izvor iz istrage, sreća u nesreći je to što je suvi led koji je eksplodirao usled toplote, bio stavljen u plastične, a ne u staklene boce.

- Da je kojim slučajem bilo drugačije, ko zna šta bi bilo, jer su delovi staklene flaše mogli opasnije da povrede - kaže naš sagovornik.