Pooštravanje sankcija u Srbiji: Pritvor za sve koji prekrše mjeru samoizolacije

  • 19.03.2020. 14:56

Ministarstvo pravde uputilo je danas pravosudnim organima u Srbiji preporuke za postupanje u slučajevima u kojima osobe, ne poštujući mjere samoizolacije, čine krivično djelo Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije i krivično djelo Prenošenje zarazne bolesti za vreme vanrednog stanja.

Ko rizikuje pritvor?

Naime, preporučeno je javnim tužilaštvima da obavezno traže određivanje pritvora za sve osobe koje prekrše mjeru samoizolacije, koja im je određena od strane nadležnih institucija (Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova).

Odnosno, ukoliko osoba prekrši mjeru samoizolacije, javni tužilac obavezno predlaže sudu da takvom licu odredi mjeru pritvora, koju će te osobe izdržavati u posebnim ustanovama namenjenim za tu svrhu.

Tri posebna objekta za samoizolaciju
Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, obezbijedila je tri posebna objekta u okviru Uprave u kojima će biti smještene gore navedene osobe. Ovi objekti se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, a obezbjeđivaće ih pripadnici zatvorske straže i policije.

Nadležni organi prilikom određivanja pritvora neće uzimati u obzir samo rokove po Zakoniku o krivičnom postupku, već i zdravstvene karantinske propise.

Solidarnost

Takođe, Ministarstvo pravde dalo je preporuku i Republičkom javnom tužiocu, da u slučaju nepostupanja po navedenim uputstvima podnese disciplinsku prijavu protiv nadležnog javnog tužioca, odnosno zamjenika javnog tužioca.

Ministarstvo pravde apeluje na sve građane da poštuju mjere samoizolacije, kao i sva druga uputstva zdravstvenih ustanova i Vlade Republike Srbije, i time pokažu solidarnost koja je neophodna i od velike važnosti kako bi se u što većoj mjeri spriječilo širenje zaraze.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина