Ivica Dačić

Ponašanje Prištine potvrda da se o KiM mora raspravljati u UN

  • 03.02.2019. 16:18

Trenutno se u Savjetu bezbjednosti UN vodi borba hoće li uopšte u februaru biti održana sjednica o Kosovu i Metohiji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je Ekvatorijalna Gvineja iskazala veliko herojstvo što je do kraja insistirala na sjednici, ali su usvajanje mjesečnog dnevnog reda spriječile svojim protivljenjem SAD, Velika Britanija, Njemačka i Poljska.

Dačić je za Tanjug rekao da je začuđujuće da u trenucima kada je blokiran dijalog zbog necivilizacijskih taksi Prištine, ove zemlje ne žele da se o tome raspravlja.

"Nije Srbija uvela praksu da se sjednice održavaju na tri mjeseca, već generalni sekretar UN piše svoje izvještaje na tri mjeseca. Mi smo spremni da se postigne kompromis, ali apsolutno osuđujemo pokušaj da se tema Kosova izbaci sa dnevnog reda SB UN", istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, jednostrane i nerazumne odluke Prištine - poput noćašnjeg glasanja o Trepči - pokazuju da je neophodno da se raspravlja o Kosovu.

"Vlasti u Prištini su najveća prijetnja stabilnosti i miru u regionu u ovom trenutku, zato nema opravdanja za nastojanje zapadnih zemalja da se ukinu sjednice SB UN o Kosovu", naveo je srpski šef diplomatije.

Veoma je važno, napominje, da se iskoristi pozitivan momenat u međunarodnim odnosima da se učine svi napori da se dođe do trajnog rješenja, do kraja Trampovog mandata.

Trampova administracija je, dodaje, otvorila vrata za kompromis, za razliku od prethodnika koji, ističe, nisu htjeli ni da razgovaraju ni o čemu drugom osim o priznanju Kosova.

"Takođe, treba iskoristi i pozitivan stav Mogerinijeve o potrebi kompromisa. Јednom rječju, ako u narednih godinu-dvije ne bude dogovora, teško se možemo nadati pozitivnom rješenju za Srbiju", napomenuo je ministar spoljnih poslova.

Zato je, navodi, u Srbiji neophodna politička stabilnost u ovim teškim i odlučujućim vremenima.

"Zbog toga najava Đilasa, Јeremića i ostalih da će glavna njihova aktivnost biti spoljnopolitička, govori da će o svojoj zemlji pričati sve najgore predstavnicima međunarodne zajednice, da je u Srbiji navodno diktatura, da je Srbija faktor nestabilnosti i da izaziva konflikte sa svima u regionu. To isto što pričaju i naši neprijatelji", naveo je Dačić.

Istakao je da zato i "ne čudi njihova izjava da nije bitno ko vodi proteste", jer, dodao je, ne smiju pred građane već "hoće samo da ih iskoriste protiv Vučića".

"Priče o bojkotu Parlamenta i izbora, protesti, sve je to već viđeno u prošlosti. A neko je rekao da se istorija ponavlja kao tragedija ili farsa. Nadam se da će ovo biti farsa. Јednom mi je jedan od lidera 5. oktobra na moju primedbu i pitanje jesu li se za ovo borili kad su im neki zakoni i postupci bili nedemokratski, rekao 'nismo se mi borili za demokratiju, nego za vlast'. Pošto su to isti ljudi, siguran sam da je i sada tako", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, sve ovo potvrđuje i slika vješala na Terazijama, tokom protesta, kao i prijetnje vješanjem upućene sinu predsjednika Srbije Aleksandar Vučića.

"To nije za osudu, to je za kaznu", zaključio je Dačić.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок