Rasim Ljajić

Pomirenje daleko zbog situacije sa Kosovom i Hrvatskom

  • 19.11.2018. 12:40

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić ocijenio je da je proces pomirenja daleko, imajući u vidu dešavanja na samoproglašenom Kosovu i Metohiji i u Hrvatskoj.

"Imam utisak ne da smo u 2018. godini, nego u 1996, godinu dana poslije završetka ratova. Da se ne lažemo, mislim da smo daleko od procesa pomirenja", rekao je Ljajić. 

On je podsjetio na posljednju situaciju na Kosmetu, gdje je Priština uvela 10 odsto poreza na srpsku robu, kao i na posljednja dešavanja u Hrvatskoj u vezi sa davanjem u zakup na 30 godina imovine srpskih i firmi iz BiH. 

"To je klasična otimačina", rekao je Ljajić za Televiziju "Pink". 

On je podsjetio i na jučerašnje obilježavanje dana žrtava u Vukovaru i verbalne napade bivši hrvatskih boraca na predstavnika Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca, koji je dan prije "Kolone sjećanja", bez posebne najave, u pratnji policije, u Vukovaru bacio vijenac u Dunav i odao počast nedužnim svim vukovarskim žrtvama i hrvatskim i srpskim. 

"Umesto da navodi Pupovca naiđu na odobravanje svih, hrvatski veterani kažu da je Pupovac pokušao da im ukrade događaj. Čovek ide da se pokloni svim žrtvama, da položi vence, radi sve što bi civilizovani svet pozdravio, a veteran kaže da je pokušao da im ukrade šou", rekao je Ljajić. 

On je dodao da se Pupovac ponašao ljudski, dostojanstveno i politički korektno, ali da izgleda da to u današnje vrijeme ne vrijedi. 

Lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac je, dan prije "Kolone sjećanja", bez posebne najave, u pratnji policije, u Vukovaru bacio vijenac u Dunav i odao počast svim nedužnim vukovarskim žrtvama. 

"Sa najdubljim saosećanjem položili smo vijenac, kako za stradale hrvatske građane Vukovara, tako i za stradale građene srpske nacionalnosti, bez obzira na podjele u tom gradu i u ovoj zemlji", rekao je tada Pupovac. 

Pupovac je u društvu predsjednika udruženja "Protiv zaborava" Marice Šeatović posjetio i Memorijalno groblje gdje je položio vijenac i doživio neprijatnosti kada su mu neki hrvatski branitelji okretali leđa i neprimjereno dobacivali. 

Prvi put Pupovac se nije našao u zajedničkoj "Koloni sjećanja", koja je održana juče u Vukovaru, a odluku da tamo ode dan ranije donio je nakon niza provokacija i napada ekstremnih HDZ-ovaca. 

Posljednje što se Pupovcu najviše zamjera jeste to što je 4. avgusta prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Oluje, najvećeg egzodusa Srba iz Hrvatske tokom posljednjeg rata, u Bačkoj Palanci u Srbiji.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.