Boravio u Beogradu i Prištini

"Politika": Engel ohrabrio Albance za novi udar na Srbe

  • 05.07.2019. 08:36

Predsjednik Komiteta za spoljne poslove američkog Kongresa Eliot Engel svojim je izjavama tokom posjete Beogradu i Prištini ohrabrio Albance na samoproglašenom Kosovu i Metohiji za novi udar na Srbe, piše beogradska "Politika".

List podsjeća da je Engel u razgovoru sa Radio "Slobodna Evropa" pozvao obje strane da odmah otpočnu pregovore i dodao da je "važno da Vlada Srbije prepozna i razumije da postoji nezavisna država Kosovo i da će ta država ostati nezavisna". 

Samo petnaestak dana ranije, kako podsjeća list, i drugi američki zvaničnik, pomoćnik državnog sekretara Metju Palmer, takođe je pozvao Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto, ali sa potpuno druge pozicije. 

"Već dugo i Brisel `ohrabruje` Prištinu da ukine takse, za razliku od predsjedavajućeg Odbora za spoljne poslove u američkom Kongresu Engela, koji je čini se, svojim izjavama uspio da ohrabri Albance da posegnu za još tvrđim mjerama protiv Srba", piše beogradski list. 

Engel je izjavio da takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije nisu krive za prekid dijaloga i da nije fer okriviti ih za to. 

Priština je juče donijela odluku da zbog "prijetnji", kao i "stalne propagande i lažnih vijesti" ubuduće ne dozvoli nijednom zvaničniku iz Beograda da posjeti samoproglašeno Kosovo.

Тагови: