Dragomir Anđelković

Pod hitno se obratiti Savjetu bezbjednosti UN-a

  • 14.12.2018. 12:21

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da Srbija mora pod hitno da se obrati Savjetu bezbjednosti UN jer je odlukom o formiranju "vojske Kosova" na najgrublji način prekršena rezolucija 1244 i međunarodno pravo, a da, ukoliko Savjet bezbjednosti ne reaguje, razmotri opciju da proglasi da je Kosovo i Metohija okupirana teritorija.

On je istakao da u tom slučaju zapadne sile koje su mentori samoproglašenog Kosova treba jasno nazvati okupatorom. 

Anđelković je naglasio da formiranje vojske Kosova nije stvar preko koje Srbija može da pređe, jer ako to učini priziva mnogo veću nevolju, da Albanci sutra krenu u pohod na sjever. 

Prema njegovim riječima, ako Zapad ima stav da je to pitanje suverenog Kosova, onda Zapad ne priznaje Rezoluciju 1244 ni Kumanovski sporazum, pa samim tim Srbija ima pravo da uputi svoje snage na Kosovo i one dijelove Kosova sa srpskom većinom. 

"Ovo nije nešto što možemo da zakopamo pod zemlju i da guramo glavu u pesak. Ovo je nešto što je za svaku osudu svih onih činioca sa Zapada koji imaju kontrolu nad Kosovom", rekao je Anđelković. 

On je ponovio da su ovim što je sada urađeno, ne Priština, već zapadni mentori samoproglašenog Kosova na najgrublji način prekršili Rezoluciju 1244 i Kumanovski sporazum, jer prema tim međunarodnim sporazumima jedine oružane snage mogu da budu Kfor i on je dužan da garantuje bezbjednost za sve građane na Kosovu. 

"KFOR je i dužan da obezbedi demilitarizaciju. Ako KFOR dopusti stvaranje paravojnih albanskih snaga, oni umesto demilitarizacije vrše militarizaciju, stvaraju ponovo `OVK` i na taj način najgrublje krše sve sporazume. Ako KFOR ne bude reagovao, onda će se on pretvoriti u okupacionu snagu", rekao je Anđelković. 

On je zaključio da će nereagovanje KFOR-a značiti da to više nije mirotvorna nego okupaciona snaga koja stvara svoje kvislinške paravojne formacije kakve predstavlja maskirani "OVK". 

Parlament samoproglašenog Kosova jednoglasno je izlasao tri zakona: Zakon o kosovskim bezbjednosnim snagama, Zakon o službi u kosovskim bezbjednosnim snagama i Zakon o Ministarstvu odbrane, čime se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku. 

Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali sjednici. 

Prištinski mediji prenose da je u parlament navodno ušlo i nekoliko budućih "vojnika".

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.