U kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu

Počela vježba "Slovensko bratstvo 2019"

  • 15.06.2019. 08:44

Multinacionalna taktička vježba sa bojevim gađanjem "Slovensko bratstvo 2019" počela je postrojavanjem pripadnika oružanih snaga zemalja učesnica u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Na vježbi zamišljenoj kao protivteroristička operacija, učestvuje više od 750 pripadnika Vojske Srbije, Oružanih snaga Rusije i Oružanih snaga Bjelorusije. 

Komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan rekao je da je današnji stroj svojevrstan i izvanredan, jer ga čine pripadnici elitnih specijalnih i vazdušno-desantnih jedinica koje su iznjedrile slavne slobodarske armije. 

"Ova vežba izvodi se na prostoru na kojem su pripadnici sovjetske Crvene armije, ruku pod ruku sa pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske naše zemlje vodili odlučnu borbu u oktobru 1944. godine za oslobađanje Banata, istočne i čitave Srbije od fašista", rekao je Talijan. 

On je dodao da se vježba "Slovensko bratstvo 2019" izvodi s ciljem obučavanja komandi i jedinica za izvršavanje misija u operacijama specijalnih snaga. 

Komandant 234. Gardijskog desantnog jurišnog puka Oružanih snaga Rusije gardijski pukovnik Viktor Babikov istakao je da će pripadnici vojski tri države zajedno izvoditi manevre i borbena dejstva uz pomoć najsavremenijih sredstava koje te armije imaju u svom naoružanju. 

Zamjenik komandanta snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Bjelorusije, gardijski pukovnik Aleksandar Baraulja, poručio je da je vježba veoma značajna i da predstavlja "simbol prijateljstva tri države i simbol njihovih bratskih odnosa". 

Vježba "Slovensko bratstvo 2019" realizuje se do 27. juna na aerodromu "Kovin" i vojnim kompleksima "Orešac" i "Peskovi". 

Saradnja između Oružanih snaga Rusije i Vojske Srbije započeta je 2014. godine izvođenjem vježbe "Srem", koja je realizovana na poligonu "Nikinci" u Srbiji. 

U 2015. godini vježba je organizovana na teritoriji Rusije pod nazivom "Slovensko bratstvo" i na njoj su pored oružanih snaga Rusije i Vojske Srbije prvi put učestvovali i pripadnici oružanih snaga Bjelorusije. 

U 2016. godini, trilateralna vježba "Slovensko bratstvo" izvedena je na teritoriji Srbije, 2017. godine domaćin vježbe bila je Bjelorusija, a prošle godine vježba je izvedena nedaleko od Novorosijska u Rusiji.

Тагови: