Dan državnosti Srbije

Počasna paljba sa Kalemegdana

20:01, 14.02.2020.
Izvor: Srna
Pripadnici Gardijskog bataljona izvršili su počasnu paljbu sa savskog platoa na Kalemegdanu u Beogradu, povodom obilježavanja 15. februara - Dana državnosti Srbije.

Počasna paljba sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa izvršena je po naređenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Događaju su prisustvovali zamjenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, komandant Garde general-major Milomir Todorović, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i mnogobrojni građani.

Počasnoj paljbi prethodio je promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde Knez Mihailovom ulicom u Beogradu, od Trga Republike do Kalemegdana, koji je započeo uz zvuke "Marša na Drinu".

Potom su se na repertoaru smjenjivali srpski marševi "Kraljeva garda", "Miloš Veliki" i "Aleksandar Prvi" i poznate koračnice, pod dirigentskom palicom majora Nebojše Stoiljkovića.

Vjoni orkestar Niš je pod dirigentskom palicom majora Dejana Đorđevića izveo promenadni defile u Nišu, od Trga kralja Milana, Obrenovićevom ulicom do Trga kralja Aleksandra.

Povodom Dana državnosti, Vojni muzej na Kalemegdanu biće otvoren za posjetioce u naredna dva dana od 10.00 do 17.00 časova. Ulaz je besplatan.

Srbija obilježava praznik Sretenja - Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804, kada su srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem Karađorđem, na Zboru u Orašcu pokrenuli Prvi srpski ustanak, čime je počela obnova srpske državnosti poslije viševjekovne otomanske vlasti.

Istog datuma 1835. godine donijet je Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.