Istraga ubistva Ivanovića

"Pobjegao" iz Bondstila, treniran u kampu CIA-e: Ko je Fljorim Ejupi?

  • 05.07.2019. 08:45

Poslije izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da su nadležni u Srbiji uvjereni da znaju ko je ubio Olivera Ivanovića, mediji spekulišu ko je Fljorim Ejupi.

Navode da je januara prošle godine, u vrijeme ubistva, iz Njemačke stigao u Kosovsku Mitrovicu. Poznat je kao "bombaš iz Podujeva", plaćeni ubica i kao osumnjičeni organizator grupe koja je švercovala drogu iz Turske u zapadnu Evropu. Na aerodromu u Pragu uhapšen je 1999. po Interpolovoj potjernici, a u Njemačkoj je osuđen zbog trgovine drogom.

Fljorim Ejupi danas je tema srpskih medija. Ne prvi put. Pisali su o njegovom zločinu od prije skoro dvije decenije – bombaškom napadu na autobus "Niš ekspresa", kada je ubijeno 12 Srba, a ranjene 43 osobe. Ista tema intrigirala je i strane novinare.

Italijanski novinar Rikardo Jakona, u filmu "Beskonačni rat", rekonstruiše i događaj u Podujevu.

"Zove se Fljorim Ejupi. Eto, vidite ga, to je bio on u blizini debla odakle je bomba aktivirana. Njegov DNK je pronađen na opušcima cigareta ostavljenih na mjestu događaja", ukazuje se u insertu iz filma "Beskonačni rat", koji je emitovan na RTS-u 2010. godine.

To je bilo dovoljno za hapšenje i smještanje u najveću američku vojnu bazu u Evropi, Bondstil. Uslijedio je preokret.

"I nevjerovatno, Fljorim uspijeva da pobjegne odande. Niko nikada nije uspio da shvati kako je to izveo. Sljedeće tri godine Fljorim je u izbjeglištvu, krije se. Potom se ponovo pojavljuje 2004. na ovom istom putu za Prištinu. Ovog puta je sa još trojicom Albanaca. Odeveni su u uniforme srpske vojske. Namjera je bila da izvrše atentat za koji bi optužili srpsku vojsku, i u napadu ubijaju policajca UN. Samo je jedna stvar sigurna, Albanac sa Kosova Fljorim Ejupi je terorista", kaže se u filmu.

Iako Ejupa do 2004. nije bilo u javnosti, navodi se da je učestvovao u napadima na Srbe i vojnike Kfora 17. marta. Uhapšen je sedam mjeseci kasnije.

Na kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva i terorizma osuđen je pred sudom u Kosovskoj Mitrovici 2008. Međutim, Euleksov sud oslobodio ga je zbog nedostatka dokaza.

"Ejupi je plaćeni ubica koji radi za ŠIK"

Milovan Drecun, predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da je Ejupi plaćeni ubica koji radi za ilegalnu obavještajnu službu ŠIK, kojom rukovodi Kadri Veselji, a gdje je njegova desna ruka Džavid Haljiti.

"Ta služba je naređivala političke likvidacije preko 200 ljudi. Tačijeva ilegalna služba pod vođstvom Veseljija likvidirala je od 98. i 99. godine, i nakon dolaska Kfora i ostalih međunarodnih snaga. Postoji svjedok za to – Nazim Blaca, koji nudi svoje svjedočenje, ali niko ne procesuira sve to", navodi Drecun.

Pitanje koje čeka odgovor – šta je Fljorim Ejupi, koji je i u Njemačkoj pod prismotrom, radio na aerodromu u Tirani januara 2018. godine, neposredno prije ubistva Olivera Ivanovića.

"Priština pokušava da preusmjeri pažnju sa te za nju veoma nezgodne situacije, na nešto drugo, da se dalje ide u podizanje eskalacije krize u odnosima sa Beogradom i srpskim narodom i da se stvori situacija u kojoj nema nastavka razgovora", smatra Drecun.

S druge strane, kako primjećuje, donosi se odluka o zajedničkoj spoljnoj politici između Albanije i takozvane "države Kosova".

Iz Prištine je stigao odgovor da kosovske institucije neprestano rade na rasvjetljavanju ubistva Olivera Ivanovića, ali da zvanični Beograd ne sarađuje i da štiti osobe za kojima se traga, kao što je potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić.

ŠVEDSKI SUDIJA: EJUPI TRENIRAN U JEDNOM OD CENTARA CIA

Švedski sudija Krister Karphamar, koji je bio na čelu istrage o bombaškom napadu na autobus "Niš ekspresa" kod Podujeva 2001. godine, izjavio je da ne može da spekuliše da li je Fljorim Ejupi umiješan u ubistvo Olivera Ivanovića, ali da može da kaže da je on selektovan i treniran u nekom od centara CIA.

Karphamar je za beogradske "Večernje novosti" rekao da je to bilo poznato i kada je Ejupi hapšen 2001. godine. 

"Kada je 14. maja /2001. godine/ Ejupi misteriozno pobjegao iz baze `Bondstil`, prvi put sam čuo da je riječ o čovjeku CIA. Nezvanično sam kasnije saznao da je odlučeno da Ejupija ne izvode na sud jer bi mogao da progovori i o političkoj pozadini zločina na Kosmetu iz tog vremena. Kad smo ga uhapsili, samo je rekao: `Neću ništa da vam kažem`. I u papirima iz istrage Unmika to su njegove jedine riječi", naveo je Karphamar. 

List piše da nije poznato kada je i kako CIA regrutovala Ejupija, kojeg je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić spomenuo u okviru istrage o ubistvu lidera Građanske inicijative SPD Olivera Ivanovića u januaru prošle godine. 

Ejupi tokom rata nije bio na Kosovu i Metohiji, već se, kako navodi list, u NJemačkoj bavio razbojništvima, iznudama i švercom droge. 

Ejupi se pominje kao pripadnik grupe koja je 2004. godine organizovala pogrom Srba na Kosovu i Metohiji, a osumnjičen je da je lično likvidirao Tahira Zemaja i DŽemaila Mustafu koji su bili bliski saradnici prvog kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove. 

Ta linija vodi do ubistva Ivanovića 16. januara prošle godine, piše list. 

Neposredno pred taj zločin, kako bilježe srpske obavještajne službe, Ejupi je iz Tirane doputovao na Kosmet, a potom opet otputovao u NJemačku. 

EJUPI PRIJAVIO VUČIĆA NJEMAČKIM PRAVOSUDNIM ORGANIMA?

Fljorim Ejupi, kog je predsjednik Srbije pomenuo u kontekstu umiješanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, obratio se pravosudnim organima Njemačke i prijavio Vučića.

Naime, ubrzo nakon što je u javnost izašla vijest da je kosovsko tužilaštvo raspisalo međunarodnu potjernicu za potpredsjednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, predsjednik Srbije održao je konferenciju za štampu, gdje je javnosti saopštio da su srpski organi uvjereni da znaju ime ubice, i prvi put iznio i sumnje srpskih istražnih organa o umiješanosti Fljorima Ejupija, glavnog osumnjičenog za zločin u Livadicama, i u ovo ubistvo.

Ova izjava izazvala je burne reakcije kosovskih zvaničnika, ali i bivšeg advokata Ejupija, Mahmuta Haljimija koji je demantovao ove navode. Poslije ove izjave predsjednika Srbije, kako je potvrdio Haljimi u izjavi za novine "inFokus", Ejupi se obratio pravosudnim organima u Njemačkoj, i prijavio Vučića, prenosi KoSSev pisanje prištinske Gazete Expres.

- Da, Fljorim Ejupi je obavijestio njemačku policiju da ga srpski mediji povezuju sa atentatom na Olivera Ivanovića, što nema veze sa istinom - rekao je Mahmut Haljimi, prenosi Gazeta Expres.

Dodao je i da je Ejupi odmah otišao i prijavio slučaj njemačkoj policiji i da mu je je rečeno "ne uznemiravajte se oko ovog slučaja, mi se bavimo srpskim vlastima", prenosi KoSSev.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина