Ivica Dačić

Rezultat glasanja u Interpolu velika pobjeda Srbije

  • 20.11.2018. 12:16

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je današnji rezultat glasanja u Interpolu velika pobjeda Srbije, srpskog naroda i međunarodnog prava, kao i pokazatelj da ništa više ne može biti urađeno na silu i bez dogovora sa Srbijom.

"Želim da zahvalim svima koji su glasali za nas, odnosno protiv  prijema Kosova. Ali, nisu to oni uradili samo zbog Srbije - znaju oni da su sledeći na redu. Ovo je pobeda međunarodnog prava. Oni oni moraju da se vrate u red, a to je da rešimo naš problem, pa da onda idemo dalje, ako je u pitanju neki status, a ne da smatraju da je sve gotovo, a mi treba da ih primimo i da im aplaudiramo", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. 

Ističući da je Prištini i u prvom krugu glasanja nedostajalo čak 36 glasova, Dačić je ocijenio da Priština sada mora da objasni svom narodu da li je Beograd lagao kada je govorio o tome da zemlje koje su ranije priznale samoproglašeno Kosovo sada povlače priznanja. 

"Lepo sam im rekao - nemojte da se prijavite, da se brukate. Hteo sam da ih zaštitimo od te sramote. Interpol ima 192 članice, u prvom krugu je glasanju pristupilo 154 - `za` je glasalo 76, protiv 56, a uzdržane su bile 22 zemlje, koje se ne računaju. NJima je /i u prvom krugu/ falilo 36 glasova da pobede", rekao je Dačić. 

On je naveo da je u drugom krugu glasanja učestvovalo 135 članica Interpola, od kojih je za prijem samoproglašenog Kosova glasalo 68, protiv 51, a 16 je bilo uzdržano. 

Dačić je istakao da je ovo pobjeda srpskog naroda i Srbije, koja se borila protiv najmoćnijih zemalja svijeta, lobiranja, davanja para i ucjena prema zemljama koje su imale drugačiji stav. 

"Pa nije im ni /austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan/ Kurc pomogao. Kurc i Tači su slavili, e pa preko koga su hteli u Interpol, tako su i prošli", zaključio je Dačić. 

Dačić je, povodom podrške Austrije zahtjevu Prištine za prijem u Interpol, poručio da je austrijski vicekancelar Kristijan Štrahe "slagao i prevario Srbe". 

"Želim da kažem svima koji su se predstavljali kao naši prijatelji, možda će Vučić da zaboravi, ali ja neću. Štrahe isto treba da objasni Srbima zašto je podržao da Kosovo uđe u Interpol? Jesu li za njega glasali Srbi ili Albanci? Želim i Štrahea da pozdravim i da mu kažem:`Jesi li obećao na konferenciji za novinare, a nisi se izborio da tvoj ministar glasa onako kako si mu rekao?` Ti si slagao i prevario Srbe", rekao je Dačić.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.