MUP Srbije

Petorka uhapšena zbog mahinacija u "Dajnersu"

  • 02.12.2018. 15:56

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su u Beogradu pet osoba osumnjičenih da su zloupotrebom položaja u poslovanju preduzeća "Dajners klub internešenel" pričinili štetu veću od 20 miliona evra.

Uhapšena su bivša odgovorna lica privrednog društva "Dajners klub internešnel Beograd" čiji su inicijali O.S. i E.Z, kao i bivša odgovorna lica Sektora opštih i pravnih poslova i Sektora finansija ovog privrednog društva N.S. i I.P, objavljeno je na sajtu MUP-a. 

Oni se sumnjiče da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu. 

Takođe, uhapšeno je bivše odgovorno lice za Sektora za finansije ovog privrednog društva čiji su inicijali J.I. zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršilo krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju. 

Smnja se da je O.S, odgovorno lice privrednog društva "SKB kapital S.A." iz Luksemburga, koji je ujedno bio i odgovorno lice privrednog društva "Dajners klub internešnel Beograd", u saizvršilaštvu sa ostalim osumnjičenima organizovao sačinjavanje lažnih finanisijskih izvještaja s ciljem prikazivanja pozitivnih finansijskih rezultata privrednog društva "Dajners klub internešnel Beograd". 

O.S. se sumnjiči da je tokom 2015. i 2016. godine nalagao E.Z, a on I.P. i J.I. da izvrše promjene u finansijskim izvještajima kako bi se finansijski rezultat i stanje "Dajners kluba internešnel Beograd" prikazali pozitivnim. 

I.P. i J.I. su, kako se sumnja, ovo činile na taj način što su mijenjale podatake u tabeli glavne knjige za 2015. i 2016. godinu koje im je, po nalogu E.Z, dostavljao jedan od službenika Sektora za IT, a one su mu nakon izmjena vraćale radi implementacije u knjigovodstveni računarski program. 

Iako svjesni činjenice da su finansijski pokazatelji izmijenjeni i da ne prikazuju realno finansijsko stanje privrednog društva "Dajners klub internešnel Beograd", oni su, kako se sumnja, u postupku pregovora sa ovlašćenim predstavncima "Erste kard kluba" Zagreb dostavili tako lažno sačinjene finansijske izvještaje preduzeću iz Zagreba koje je na osnovu njih izvršilo pogrešnu procjenu vrijednosti kapitala i donijelo odluku o kupovini udjela "Dajners kluba internešnel Beograd". 

Na ovaj način "Erste kard klubu" Zagreb pričinjena je šteta od 20.361.197 evra, dok je O.S, kako se sumnja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.545.104 evra. 

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu. 

Тагови: