Kosmet

Petković: Specijalni tim pomaže ugroženim srpskim domaćinstvima

  • 11.01.2021. 15:29

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju formirala je specijalni tim za pomoć ugroženim srpskim domaćinstvima u južnoj srpskoj pokrajini, koja su pogođena poplavama.

Direktor ove kancelarije Petar Petković rekao je na konferenciji za novinare da su ugrožena srpska domaćinstva posebno na centralnom Kosovu i Kosovskom pomoravlju i da je specijalni tim Kancelarije konstantno u komunikaciji i koordinaciji sa opštinskim timovima za elementarne nepogode.

On je naveo da su se izlile rijeke Sitnica, Lab, Binačka Morava i Drenica, ali i drugi potoci i rječice u ovom dijelu Kosmeta, zbog čega su poplavljeni atari srpskih sela, ali i desetine srpskih domaćinstava posebno u Gračanici, Babinom Mostu, Plemetini, Donjoj Gušterici, Klokotu, Korminjanu, Šilovu.

"Naši ljudi su na terenu i sa Crvenim krstom i sa Centrom za socijalni rad, a tu su i komisije opština koje utvrđuju štetu koja je nastala i koju će svakako da plati i sanira Kancelarija za Kosovo i Metohiju", rekao je Petković.

On je naveo da je sada najbitnije da se hitno reaguje i da se izvuče voda tamo gdje je poplavila domaćinstva i pomoćne objekte, te da se radi i na tome da se spriječi dalje prodiranje vode time što se podižu i posebni nasipi, ali i probijaju korita rijeka kako bi se smanjio pritisak vode.

"Sada najviše radimo sa crpnim pumpama, da se izvuče voda, a zatim kreće i sve ono ostalo kako bi u najkraćem roku sanirali štetu i da sve dovedemo u prvobitno stanje", rekao je Petković.

Petković je poručio da je najvažnije da je država Srbija uz svoj narod i da odgovorno postupa, jer je njena dužnost da pomogne i da bude tu kada je najteže.

(Foto. Telegraf)

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.