Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Petković: Na Kosmetu za dva mjeseca oskrnavljeno 12 vjerskih objekata SPC

  • 28.05.2021. 12:15

Na Kosovu i Metohiji je samo u posljednja dva mjeseca oskrnavljeno 12 vjerskih objekata Srpske pravoslavne crkve /SPC/, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru sa sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem.

Petković je upoznao francuskog ambasadora sa sve učestalijim napadima na Srbe i njihovu imovinu i sa gotovo svakodnevnim skrnavljenjem i pljačkanjem srpskih crkava i manastira.

On je podsjetio da je svaki napad na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji bio praćen agresivnom, antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Petković je posebno skrenuo pažnju na položaj manastira Visoki Dečani, dio srpske i svietske kulturne baštine, koji se nalazi na listi najugroženijih kulturnih spomenika Evrope.

"Umesto što neigra činjenicu o ugroženosti Visokih Dečana, vlast u Prištini bi trebalo da sprovede u delo odluku o vraćanju 24 hektara oduzete manastirske imovine i naloži obustavljanje izgradnje magistralnog puta pored manastira i tako pokaže da poštuje bar vlastite zakone, ako već ne veruje međunarodnim organizacijama", istakao je Petković.

Zato, ocijenio je on, plan "Kulti", koji je pokrenula policija samoproglašenog Kosova u cilju zaštite imovine SPC, predstavlja vrhunac licemerja i bacanje prašine u oči međunarodnoj zajednici.

Prema njegovim riječima, oni koji su palili, rušili i uništavali srpsko kulturno blago, crkve i manastire na prostoru Kosova i Metohije, ne mogu sada da ih čuvaju i da se brinu o njima.

Petković je istakao da Beograd, uprkos otvorenoj opstrukciji Prištine i nezainteresovanosti za nastavak dijaloga, i dalje smatra da se sva otvorena pitanja mogu rješavati jedino mirnim putem i za pregovaračkim stolom.

On kaže da će Beograd na tome nastaviti da insistira iako je neispunjavanje obaveze formiranja zajednice srpskih opština, sa kojom Priština kasni osam godina, velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм