Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Petković: Još jedna provokacija i pokušaj kriminalizacije sjevera

  • Извор: СРНА
  • 13.10.2021. 12:08

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković smatra da je akcija takozvane kosovske policije još jedna provokacija premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija pred lokalne izbore i pokušaj kriminalizacije sjevera, te dodao da je o tome obavijestio specijalnog izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Komentarišuići upad u Sjevernu Mitrovicu, u kojemm je takozvana kosovska policija upala i pretresala gradske apoteke, poslovni, stambeni prostor, skladišta robe u i provjeravala carinsku dokumentaciju, Petković je rekao da je takvo ponašanje Prištine prevršilo svaku mjeru i dodao da Kurti svakim svojim potezom pokušava da produbi krizu.

"Dok mi sve rešavamo dijalogom, imate Kurtija i druge koji krizama rešavaju stvari kako bi zauzeli sever Kosova, što im je opsesija. Pokušavaju da kriminalizuju sever", rekao je Petković za Televiziju "Pink".

On je dodao da vlasti u Prištini ovim potezima pokušavaju da kompenzuju poniženje koje su pretrpjeli posljednjim dogovorom u Briselu.

Petković je pojasnio da Priština pretresima apoteka i magacina sa lijekovima pokazuje da krši sve sporazume, da joj dijalog nije bitan i da pokušava da pridobije poene pred lokalne izbore.

Prema njegovim riječima, Kurti to smišljeno radi i pokušava da napravi nove nerede, jer su propali jednostrani potezi koje je pokušao i sada ide na plan B, C i tako dalje.

Petković je apelovao da Srbi na Kosovu i Metohiji ostanu uzdržani i da ne reaguju na provokacije, a istakao je i da oni dobro znaju da uz njih stoje i država i njen predsjednik.

Ukazao je i na to da je od presudnog značaja da izađu na izbore i sačuvaju 10 opština.

Govoreći o negativnim izjavama predsjednika privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani i Kurtija o Samitu nesvrstanih u Beogradu, Petković je rekao da njihova reakcija pokazuje da ne mogu da podnesu to što je Beograd organizovao jedan tako važan skup.

"Ona (Osmani) toliko državnika nije videla ni na slikama, koliko smo mi dočekali", rekao je Petković.

Srbi su jutros u Kosovskoj Mitrovici spriječili pripadnike kosovske policije da pretresu poslovne objekte. Okupljeni građani su bacali kamenice, a policija je uzvraćala šok-bombama.


  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина