KC Vojvodine

Pet trudnica rodilo blizance: Na svijet stiglo sedam djevojčica i tri dječaka

  • 27.05.2020. 08:29

Noć između ponedjeljka i utorka u istoriji novosadske Klinike za ginekologiju i akušerstvo, poznatijoj kao "Betanija", dugo će se pamtiti i prepričavati. U porodilištu je na svijet došlo čak pet parova blizanaca, pa ne čudi što se sve orilo od dječjeg plača.

Ne zna se ko je u ovom "hramu" beba bio srećniji zbog "buma" blizanaca, da li ljekarsko i medicinsko osoblje, što je sve, srećom, proteklo u najboljem redu, ili pet mama koje su ushićene prinovama, na grudi odjednom privile po dvije bebe. Interesantan je i podatak da su među ovih deset beba, brojnije djevojčice, i one vode sa sedam prema tri.

U prvom slučaju rođeni su dječak i djevojčica, u drugom dvije djevojčice, treći par su opet djevojčica i dječak, a četvrti i peti porođaji su se završili rođenjem po dvije devojčice.

Inače, od 25. maja ujutro od sedam sati do sutradan u isto vrijeme, u "Betaniji" su rođene ukupno 24 bebe i to 13 djevojčica i 11 dječaka.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, kako navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi je jedina tercijarna zdravstvena ustanova u domenu ginekologije i akušerstva u Vojvodini, na kojoj se godišnje rodi više od 6.500 beba, a hospitalizuje, operiše i ambulantno pregleda više od 40.000 žena iz cijele Vojvodine.

- U posljednje dvije godine procenat višeplodnih trudnoća u opštoj populaciji značajno je porastao prije svega usljed povećanja uspješnosti i obima upotrebe vantelesne oplodnje kao metode liječenja sterilititeta - navode u pi-ar službi KCV: - Do prije nekoliko godina blizanci iz postupka VTO činili su 45 odsto svih blizanaca, dok su 55 odsto bili spontano začeti, a danas je sve drugačije, tako da sada blizanci iz vantjelesne oplodnje čine više od 70 procenata svih blizanaca, dok je za 90 odsto trojki zaslužna vantjelesna oplodnja.