Patrijarh u Njujorku posjetio gradilište Sabornog hrama Svetog Save

  • 05.03.2020. 11:09

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej posjetio je gradilište Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku, gdje se uvjerio u napredak na obnovi crkve koja je izgorjela u požaru 2016. godine.

Patrijarh Irinej je posjetio i američkog arhiepiskopa Carigradske patrijaršije Elpidofora, kojem je zahvalio što je blagoslovio da se srpska zajednica okuplja u grčkoj crkvi u Njujorku dok traje obnova Sabornog hrama Svetog Save.

Sastanku, na kojem je razgovarano o trenutnom stanju u pravoslavnom svijetu, prisustvovali su Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Јovan, koji je član Svetog arhijerejskog sinoda, episkop istočnoamerički Irinej i protođakon Damjan Božić, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Srpski patrijarh je Njujorku razgovarao i sa direktorom i osnivačem Fondacije "Apel savjesti" rabinom Arturom Šnajerom.

Rabin Šnajer izrazio je zadovoljstvo zbog posjete kojom se jača saradnja sa Srbijom i SPC, te poželio patrijarhu dobro zdravlje i da još dugo vodi SPC.

Sagovornici su se podsjetili skupa svjetskih vjerskih velikodostojnika iz novembra 1992. godine u Švajcarskoj, koji je organizovan na prijedlog rabina Šnajera, a kojem je prisustvovao i tadašnji patrijarh srpski Pavle.

Srpski patrijarh posjetio je i bogomolju Јevrejske zajednice u Njujorku, a posjetu SAD i Eparhiji istočnoameričkoj završio je posjetom srpskom pravoslavnom hramu Svetog Јovana Krstitelja u Patersonu, u Nju Džerziju.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм