Patrijarh Porfirije: U Jasenovcu je najbolje da se ćuti i moli

  • 28.02.2021. 17:26

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da bi u Jasenovcu, velikom srpskom stratištu, ali i svetilištu, najbolje bilo da se ćuti i moli.

"Pitam se da li je moguće da je ljudsko zlo u Jasenovcu bilo ovoliko veliko. U Jasenovac, veliko srpsko stratiše, a i svetilište, uvijek ću se vraćati", rekao je patrijarh Porfirije nakon što je služio doksologiju u manastiru Jasenovac.

On je istakao da su u Jasenovcu ljudi pokazali kako se mogu otuđiti od Boga i da su se oni, koji su činili monstruozne zločine, ispisali iz svakog naroda.

Patrijarh je naveo da se u Jasenovcu pred Bogom i mučenicima uvijek treba preispitati šta smo i kako radili i šta još možemo učiniti za dobrobit čovjeka.

On je napomenuo da Hrvatsku doživljava kao svoju zemlju zbog sve ljubavi koja je iskazana dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

"Neka Bog tu ljubav vrti višestruko", rekao je na kraju srpski patrijarh.

U Manastiru Jasenovac su i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

Pored svih njih, srpskog patrijarha su u manastiru dočekali i pored pravoslavnog i sveštenstvo Katoličke crkve, kao i stanovnici ovog mjesta.

Patrijarh srpski Porfirije i Dodik u posjeti su Manastiru Jasenovac na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина