Izgrađivanje mira, ljubavi i vrline

Patrijarh Porfirije poželio srećan početak Božićnog posta

  • Извор: Агенције
  • 28.11.2021. 12:17

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poželio je pravoslavnim vjernicima srećan i blagosloven početak Božićnog posta, napomenuvši da post nije samo uzdržanje od hrane i pića, već na prvom mjestu izgrađivanje mira, ljubavi i vrline u sebi.

U video-obraćanju na svom "Instagram" profilu patrijarh je naveo da post nije dijeta i da se smisao posta ne sastoji, prije svega, u suzdržavanju od određene hrane, nego podrazumijeva sticanje ljubavi i onoga što je Hrist svojim rođenjem donio.

"A to je mir, mir sa Bogom, mir sa drugim ljudima, prirodom, tvorevinom Božijom i mir sa samim sobom", istakao je Njegova svetost.

On je rekao da s tim ciljem čovjek treba da ulaže tjelesni napor, ali i da kao temelj svakog tog napora ima molitvu, jer ona dovodi pred lice Božje i u svjetlost njegovog prisustva, kada se daje mogućnost da ljudi sagledaju sebe, vide svoju dušu, nedostatke, padove i promašaje.

"I da onda, iz te najniže tačke svog postojanja, uputimo toplu molitvu Bogu da bude sa nama i da njegovom slavom i silom gradimo vrlinu u sebi, tako što ćemo sve što smo dobili kao potencijal i dar od Boga, uz pomoć Božju, razvijati kako bismo stvorili u sebi meru rasta visine Hristove", rekao je srpski patrijarh.

Poželivši da i ovaj post bude blagosloven kao i svaki drugi, patrijarh Porfirije je poželio da Bog da da, pored vježbanja svoje volje u lišavanju od određene vrste hrane, svako sebe liši svake loše pomisli i zle želje.

"Kako bismo, očistivši sebe od svega što je u nama nedostojno Boga, mogli da deblokiramo svaku vrstu prepreke u razvijanju vrline, svakog dobra, milosrđa, praštanja, ljubavi i postizanja mira, kojim ćemo se pozdravljati na praznik rođenja Hristovog", istakao je patrijarh Porfirije.

Danas je počeo je šestonedjeljni Božićni post, kojim se vjernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista. 

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.