Kruševac

Patrijarh Porfirije: Knez Lazar se opredijelio za vjeru, a ne za večeru

  • 28.06.2021. 18:40

Srpski patrijarh Porfirije posjetio je danas crkvu Lazaricu u Kruševcu, gradu koji obilježava Vidovdan i 650 godina od osnivanja, i poručio da na današnji dan svi moraju naučiti lekciju kneza Lazara koji se, kako je rekao, opredijelio za vjeru, a ne za večeru.

"Opredijelio se za vjeru, i to ne za makar kakvu, već za vjeru u Hrista raspetog i vaskrslog, a ne za večeru. Naravno, nije prezreo večeru, nije htio da nam kaže da večera kao simbol ovog svijeta nije potrebna, nego je htio da kaže uzulud je večera i ovaj svijet i bilo koja vrsta pobjede, slava, bogatstvo i sve ono što čovjek može da zamisli, ako nema Hrista, ako nije utemeljen na Hristu", rekao je patrijarh u crkvi Lazarici.

On je objasnio da je Sveti knez Lazar posvjedočio da je Hristos taj biser, taj ugaoni kamen bez koga ne možemo i da kada je on na svome mjestu u našim srcima i našim životima sve ostalo će biti na svome mjestu.

"I večera i uspjeh i slava i bogatstvo, sve će dobiti svoj neprolazni smisao ako bude prožeto Hristom, ako sve što budemo imali i vidjeli kao dar od Boga koji smo dobili da bismo dijelili sa drugima, da bismo svoju ljubav kroz to potvrdili u odnosu na bližnjeg", rekao je patrijarh.

On je rekao da želi da iskaže veliku zahvalnost gradu Kruševcu i svima koji u njemu žive u ljubavi Hristovoj i svima onima koji, kako je rekao, bilo da to znaju ili ne znaju jesu duhovni potomci kneza Lazara.

"Ja sam danas bio na Kosovu i Metohiji, u Gračanici i na Gazimestanu, služili smo liturgiju. Ponoviću jednu rečenicu koju sam tamo izrekao, naša vjera je vjera paradoksa, onaj ko hoće logički da razumije jevanđelje Hristovo, taj je unapred osuđen na neuspjeh i na promašaj", naveo je partijarh.

Istakao je da je pravoslavna vjera vjera ljubavi Božije prema nama i naše prema Bogu i da se sastoji u paradoksima jer ljubav je ne samo nelogična, ona je, kaže, i antilogična.

"Tu nema mjesta interesu, tu ima mjesta samo našoj potrebi da u svoje srce i dušu smjestimo svakog čovjeka, a tu često nailazimo na zakone koji su po logici ovog svijeta neprihvatljivi, to jest po zakonima ovog svijeta mnogi u našim srcima nemaju mjesta, ali po zakonu ljubavi, po tome da ljubite jedni druge prepoznaće vas sve", poručio je patrijarh Porfirije.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)