Niti se utopiti u "unitarnu Bosnu"

Patrijarh Irinej: Republika Srpska neće nestati

  • 16.10.2018. 09:45

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da Republika Srpska, koju je stvorio srpski narod, neće ni nestati, niti se utopiti u "unitarnu Bosnu" i istakao da to potvrđuju i rezultati nedavnih izbora.

Komentarišući najave iz svijeta da BiH  čeka proces unitarizacije i da to, u suštini, znači nestanak Srpske, patrijarh Irinej je naglasio da su građani Republike Srpske glasali prvenstveno za Republiku Srpsku. 

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, patrijarh napominje  da ne treba ići na brza ili provizorna rješenja i da se ne smije dati ono što je vijekovima srpsko i što nikada nije pripadalo albanskoj državi, bez obzira što je sada oteto i pod stranom okupacijom. 

"Mi nismo ni za kakav konflikt, ni za takozvani zamrznuti konflikt, ali nismo ni za priznanje svršenog čina postignutog nepravdom, agresijom, nasiljem, zločinima", rekao je patrijarh Irinej za "Večernje novosti". 

Patrijarh Irinej je naglasio da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić lavovski bori za Kosovo i Metohiju, pod neviđeno neravnopravnim uslovima, te da nadu i utjehu uliva to što je izjavio da neće nametati svoju volju, već će poštovati slobodno izraženu narodnu volju, makar se sa njom ne slagao. 

Srpski patrijarh smatra da glavni problem Srbije nisu vjekovni susjedi Arbanasi /Albanci/, nego "razvijena Evropa", pa i Zapad uopšte, jer se ne bavi prevashodno rješavanjem krize i prevazilaženjem sukoba, već svojim vječnim interesima. 

Patrijarh Irinej ne vjeruje da će Srbija ikada kupiti za sebe člansku kartu za EU po cijeni uvođenja sankcija Rusiji ili bilo kakvih akata neprijateljstva prema toj bratskoj zemlji, ma koliko članstvo u Uniji izgledalo privlačno sa ekonomskog aspekta. 

"U EU, rekao bih, baš i ne izgaraju od želje za našim prisustvom, što zbog našeg prijateljstva sa Rusijom, što iz svojih unutrašnjih razloga i zato stalno postavljaju nove uslove, traže da prihvatimo njihovo `rešenje` za Kosmet i odlažu li odlažu", kaže patrijarh. 

Patrijarh Irinej smatra da će, ako i kada Srbija dođe na red, EU biti sasvim drugačija nego danas, ako uopšte bude postojala. 

Srpski patrijarh smatra da je vojno neutralna i samostalna Srbija održiva i jedina realna šansa za opstanak Srbije na međunarodnoj pozornici. 

Kada je riječ o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, patrijarh smatra da to pitanje sada nije definisano na odgovarajući način. 

Patrijarh je istakao da je veoma zadovoljan ako je njegova nedavna izjava o izuzetno teškom položaju Srba u Crnoj Gori pomogla da se otvoreno govori o njihovim problemima, asimilaciji, diskriminaciji, brutalnom zatiranju, falsifikovanju istorije, pokušajima otimanja svetinja, kulturnog i vjerskog nasljeđa. 

Srpski patrijarh je naglasio da SPC mora biti stub pravoslavlja i srpstva pod bilo čijom vlašću u smislu očuvanja, njegovanja pravoslavne kulture, ali i jasne odbrane ugroženih prava naroda i pojedinaca, što ne znači ugrožavanje države i vlasti. 

Govoreći o prijetnji raskola u pravoslavnoj crkvi, zbog namjere Carigradske patrijaršije da prizna autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, partijarh Irinej ukazuje da slučaj autonomije Ukrajinske pravoslavne crkve potencira nove raskole. 

Patrijarh Irinej navodi da je kriza u pravoslavnom svijetu veoma duboka i da može doći do tragedije i dubokog i dugotrajnog raskola, ali da globalni crkveni poredak nije nepovratno promijenjen. 

Prema riječima patrijarha Irineja, svim pomjesnim autokefalnim crkvama prenesen je stav Srpske pravoslavne crkve da treba potpuno i neizostavno poštovati vjekovni crkveni poredak i svete kanone, ali da to, prema mišljenju ogromne većine episkopa i teologa SPC, Carigradska patrijaršija, nažalost, sada ne čini. 

"Mi /SPC/ nismo na klackalici `za` i `protiv`. Mi smo za jedinstvo Crkve, slogu, odgovornost, vernost kanonskom poretku, a protiv svega što deli i vodi u raskol", rekao je patrijarh Irinej. 

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je istorijsko ime Srpske pravoslavne crkve - Pećka patrijaršija i da će tako i ostati, a novim crkvenim ustavom, čije se usvajanje očekuje 2019. godine, to će samo biti vaspostavljeno, a ostaće u upotrebi i naziv Srpska pravoslavna crkva. 

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.