Patrijarh Irinej: Srbi spremni da budu stabilan most između Istoka i Zapada

  • 16.10.2020. 10:25

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da su Srbi kao narod navikli da budu između Istoka i Zapada, te da je istorija pokazala da su često bili poligon sukoba, zbog čega su platili visoku cijenu.

"Imam utisak da smo danas spremni da budemo čvrst i stabilan most između Istoka i Zapada. I jednoj i drugoj strani vjerovatno će biti potrebno vrijeme dok se ne uvere da možemo svima biti pouzdan partner i prijatelj. Pritom, ostaćemo dosljedni svojim korijenima i tradiciji", rekao je patrijarh Irinej.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, patrijarh je naglasio da u rješavanju ovog pitanja prvi uslov treba da bude bezbjedan povratak oko 250.000 Srba, protjeranih od 1999. do 2004. godine.

"Međunarodna zajednica treba da pomogne, najprije, po tom pitanju, pa tek onda da organizuje razgovore o drugim temama", rekao je patrijarh Irinej za Večernje novosti.

Odgovarajući na pitanje da li je sporazum iz Vašingtona dobar put da Srbi i Albanci postignu kompromis, patrijarh Irinej je naveo da je srpski narod u mnogim prilikama posvjedočio prijateljski odnos prema SAD.

"Pogledajte koliko je tamo Srba koji su svojim znanjem i radom doprinijeli razvoju Amerike, a to čine i danas. Јoš se pitam čime smo zaslužili da nas bombarduju 1999. godine. Oni su velika politička, ekonomska i vojna sila koja je do sada bila isključivo na strani Albanaca, uprkos našim molbama da treba objektivno sagledati krizu na Kosovu i Metohiji", istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh smatra da treba prepustiti Srbima i Albancima da se sami o svemu dogovore bez nametanja rješenja u korist samo jednog naroda.

"U tom pogledu, SAD mogu odigrati veliku i istorijsku ulogu", poručio je patrijarh srpski.

Govoreći o tome kako vidi budućnost vjernika i srpskog naroda u Crnoj Gori u svjetlu posljednjih promjena, patrijarh Irinej je rekao da je bilo pitanje koliko dugo će Evropa imati strpljenja da toleriše političara koji se izjašnjava kao ateista, a otvoreno govori o stvaranju takozvane crnogorske pravoslavne crkve u režiji jedne političke partije u sekularnoj državi.

"Vrhunac tog sumanutog plana je nakaradni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim su htjeli da legalizuju otimanje svetinja u eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zadivljen sam narodom koji je molitvenim litijama i demokratskim putem uspio da sačuva svoju vjeru i pradjedovske svetinje", naglasio je patrijarh Irinej.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)