Kosmet

Patrijarh Irinej: Srbi moraju biti jedinstveni

  • 14.04.2019. 14:48

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je danas u obraćanju vjernicima u Orahovcu da se Srbi na Kosovu i Metohiji u teškim uslovima bore za očuvanje vjere i srpstva na svetom Kosovu i pozvao ih da budu jedinstveni.

Patrijarh je u besjedi, nakon liturgije, poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da nisu sami i da je uz njih cijeli srpski narod.

"Srpski narod gdje god da se nalazi misli o Kosovu i Metohiji i moli se zajedno sa crkvom da sačuvamo ovo naše najveće i najbogatije duhovno nasljedstvo", rekao je patrijarh Irinej i istakao da za Kosovo i Metohiju vrijedi živjeti, ali i stradati.

Blagosloveći opstanak preostalih Srba na Kosmetu, patrijarh Irinej pozvao je narod da stane pod okrilje Crkve, jer je u njoj snaga i moć.

"Moramo biti jedinstveni, jer je naša najveća tragedija tokom čitave istorije što smo se djelili i svađali i to je neprijateljima davalo priliku da ostvare svoje želje", rekao je patrijarh Irinej i dodao da su Srbi i danas u iskušenju podijeljeni i posvađani, jer se vodi briga o sopstvenim, a ne o narodnim interesima.

Navodeći da se velika sila urotila protiv srpskog naroda, patrijarh Irinej je pozvao narod da vjeruje da je sila Božija veća od svih ovozemaljskih i da će Gospod Bog sačuvati ono što je naslijeđeno od svetih predaka kako bi to nasljedstvo bilo ostavljeno budućim generacijama.

Patrijarh Irinej je, uz sasluženje vladike Teodosija i monaštava i sestrinstava Raško-prizrenske eparhije i Mitropolije crnogorsko-primorske, služio liturgiju u crkvi Presvete Bogorodice u Orahovcu u prisustvu velikog broja vjernika iz Metohijske kotline, Beograda i Crne Gore.

Tokom dana patrijarh Irinej će obići manastir Svetih Kozme i Damjana u Zočištu i crkve u selu Velika Hoča, a potom će posjetiti manastir Svetih Arhangela kod Prizrena.

Patrijarh će večerašnje bdenije služiti u Hramu Svetog Đorđa u Prizrenu, a sutra će služiti liturgiju u jednoj od crkava u Štrpcu.

Rasporedom je predviđeno da patrijarh Irinej sutra posjeti manastire Draganac i Gračanicu.

Patrijarh Irinej je u višednevnoj posjeti srpskim hramovima na Kosmetu, u okviru koje će posjetiti i srpski narod na Kosmetu.

U Orahovačkoj župi od predratnih više od 5.000 Srba starosjedilaca ostalo je njih nešto više od 700. Oni su potpuno okruženi albancima koji su se doselili uglavnom sa sjevera Albanije i planinskih vrleti uz granicu Kosova i Metohije sa Albanijom.