Njegova svetost patrijarh srpski

Patrijarh Irinej sa Lavrovim: Podrška SPC u nedaćama u Crnoj Gori

  • 18.06.2020. 17:56

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej primio je danas ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji je tom prilikom ponovio podršku ruskog rukovodstva teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije na Kosovu i Metohiji, te Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u nedaćama u kojima se nalazi u Crnoj Gori.

Lavrov je poručio da se samo jačajući jedinstvo pravoslavnih naroda može učvrstiti položaj Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini i SPC u Crnoj Gori, saopšteno je na sajtu SPC.

Patrijarh Irinej izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će predsjednik Rusije Vladimir Putin i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril učestvovati krajem godine u svečanostima velikog osveštanja Hrama Svetog Save na Vračaru.

U saopštenju se dodaje da je patrijarh zahvalio Lavrovu za veliku pomoć Putina, čijom je zaslugom obezbijeđeno 10 miliona evra za izradu mozaika, te naveo da je uz veliku podršku predsjednika Aleksandra Vučića Srbija do sada pružila nesebičnu pomoć u iznosu od 32 miliona evra.

- Do sada je u Hram Svetog Save na Vračaru dostavljeno i plaćeno 85 odsto mozaika, dok se u naredna dva meseca očekuje isporuka i montaža preostalih 15 odsto mozaika - rekao je patrijarh Irinej.