Poglavar SPC

Patrijarh Irinej: Nadamo se ruskoj pomoći za Kosovo

  • 23.03.2019. 18:10

Nadamo se da će nam Rusija pomoći da sačuvamo Kosovo, koje je srpski Јerusalim, rekao je danas patrijarh srpski Irinej, koji je sa predstavnicima kompanije "Gaspromnjeft" potpisao sporazum o nastavku ruskog učešcća u izvođenju radova na unutrašnjoj mozaičkoj dekoraciji Hrama Svetog Save.

Patrijarh je podsjetio da je Rusija kroz vjekove pomagala Srbiji, primijetivši da je ruski narod moćan i veliki, a srpski mali, "ali ima tu sreću da svoj mali čamac vezuje za veliki ruski brod".

"Ruski presto je uvijek imao razumijevanja za naše potrebe i priticao nam u pomoć kad smo bili u najtragičnijem trenutku, a zahvaljujući caru Nikolaju Drugom Srbija je opstala 1915/16. godine. Onda kad nam Rusija nije mogla pomoći onoliko koliko smo očekivali, nije nam nikad odmogla, za razliku od naših drugih saveznika", rekao je srpski patrijarh.

"I danas se Srbija nalazi u dosta teškom položaju, okružena bivšim prijateljima. Zato nam je ruska pomoć potrebna i mi tu pomoć očekujemo, prije svega da sačuvamo Kosovo koje je za naš narod srpski Јerusalim i sveta zemlja. Sve što je vrijedno u srpskoj kulturi tamo ima svoj početak i tako da se ne možemo se nikad odreći Kosova. Nadamo se da će nam u tome pomoći Rusija koliko može - a može mnogo", naveo je srpski patrijarh.

On je konstatovao da nekadašnji prijatelji Srbije danas zaboravljaju to prijateljstvo i savezništvo.

"Mi smo uvijek bili na pravoj strani, a danas prave strane nema. Bivši prijatelji pokazuju svoje drugo lice i neki svoj interes koji nije u pravdi", dodao je patrijarh.

Тагови: