Poklon za Putina

Paša ima izuzetan pedigre: Pripadnik osme generacije pasa sa KiM, deda mu prvak Srbije FOTO

13:29, 18.01.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Naš će Paša biti potpuno privržen predsjedniku Putinu, jer šarplaninac naprosto obožava sve članove porodice i najbolji je čuvar na svijetu - kaže za Novosti Dragan Ćulibrk (40), iz Petrovaradina u čijoj odgajivačnici je odabran troipomjesečni šarplaninac kojeg je predsjednik Vučić poklonio ruskom predsjedniku znajući za njegovu naklonost prema moćnim i jakim psima.

Paša je jedini mužjak iz najnovijeg legla uzgajivačnice "Ćulibrk". Ima izuzetan pedigre, pripadnik je osme generacije pasa koji vode porijeklo sa Kosova i Metohije. Njegov deda Aga-Jazu bio je prvak Srbije prije tri godine. Paša je već dostigao težinu od dvadesetak kilograma, a kada bude u najvećoj snazi biće trostruko teži.

Ćulibrk je jedan od rijetkih uzgajivača koji se može pohvaliti preciznim podacima svih generacija pasa koje je odnjegovao. Ali, svi uspjesi koje je pobrao sa svojim šarplanincima tokom proteklih tridesetak godina, čini se, nisu unijeli toliko uzbuđenja u život ove porodice kao iznenadni poziv saradnika predsjednika Vučića od prije desetak dana. Od oko dvije stotine uzgajivača šarplaninaca u Srbiji, izbor je pao na Dragana.

Thumbnail

Sve se odigralo veoma brzo - Paša je prošao sve potrebne kontrole i nekoliko dana uoči dolaska predsjednika Putina, otpremljen je u Beograd.

Izuzetno sam počastvovan što je štene iz naše odgajivačnice poklonjeno predsjedniku Putinu - priča Dragan, diplomirani inženjer poljoprivrede, u svojoj kući, uz budnu pažnju i odobravanje supruge Violete i sinova Ilije (11), Mateje (7) i Stefana (2).

Naš domaćin hvali i istančan osjećaj predsjednika Vučića da odabere baš šarplaninca, našu najstariju autohtonu rasu koju su nepravedno potisnuli komercijalniji psi. Šarplaninac, naglašava Ćulibrk, zaista zaslužuje da bude zvaničan srpski brend.

Draganovi psi dospijeli su u Francusku, Austriju, Mađarsku i Češku, a ima ih i u Australiji i Americi. Paša će biti prvi predstavnik ove uzgajivačnice u Ruskoj Federaciji. I to na najvišem nivou. 

PRIJAĆE MU RUSKA KLIMA

Paša će se lako navići na jaku rusku zimu, jer šarplanincima takvi uslovi prijaju više nego blaga ravničarska klima. Što je zima oštrija, dlaka im postaje jača. Ovu rasu odlikuje jak imunitet, hrani se granulama i mesom. Ako je u grupi sa drugim psima, vrlo brzo će se "dogovoriti" o hijerarhiji.

Thumbnail

To je jedna od prvih registrovanih rasa u svijetu. Godine 1939. ubilježen je pod brojem 41 i pod imenom ilirski ovčar. Standardizaciju je uradio prof. dr Slobodan Pavlović (1912-1994) iz Smedereva, koji je veterinu diplomirao na Sorboni.