Kosovo bez zvjezdice

Parlamentarci Srbije i Španije napustili skup u Beču  

  • 11.10.2018. 16:14

Delegacije parlamenata Srbije i Španije napustile su zajedno Međuparlamentarnu konferenciju o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj i zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU, koja se održava u Beču, zbog natpisa (samoproglašenog) Kosova bez zvjezdice.

"Parlamenatarci Srbije i Španije protestovali su zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom `Kosovo` bez zvjezdice", saopšteno je iz Skupštine Srbije. 

Konferencija, kojoj je trebalo da prisustvuje delegacija Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, održava se u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Austrije Savjetom EU. 

Srpska delegacija je juče, uoči održavanja konferencije, nakon obavještenja o listi učesnika uputila zahtjev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju, a iste stavove imala je i delegacija parlamenta Španije. 

Pošto organizator, parlament Austrije, nije želio da uvaži zahtjev srpske i španske delegacije, predstavnici Srbije i Španije napustili su zasjedanje. 

Organizator nije ispoštovao ni statut konferencije koji predviđa da status posmatrača mogu imati samo države kandidati za članstvo u EU ili države članice NATO. 

Delegaciju srpskog parlamenta predvodio je predsjednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Žarko Obradović.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм