Srbija

Ovako će izgledati nastava na fakultetima

  • 20.09.2020. 12:48

Na svih sedam univerziteta u Srbiji početkom oktobra startuje nova školska godina, a nastava će se uglavnom izvoditi kombinovano - teorijski dio držaće se onlajn, a vježbe "uživo", uz poštovanje preporučenih mjera zdravstvene zaštite.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević izjavio je da je stručni tim Ministarstva koje vodi napravio plan obavljanja nastave na fakultetima od 1. oktobra, koji je poslat ljekarskom djelu kriznog štaba za suzbijanje epidemije korone.

- Oni početkom naredne nedjelje treba da odluče o formi u kojoj će se odvijati nastava na fakultetima - poručio je Šarčević.

Na Beogradskom univerzitetu, našem najvećem i najbrojnijem univerzitetu, nastava će na većini fakulteta početi 1. oktobra, a na nekima i pet dana kasnije.

- Svi naši fakulteti, a ima ih 31, spremni su za početak nastave, oni su predavanja organizovali u skladu sa svojim mogućnostima, a svi žele da nastava počne što pre kako bismo što više posla uradili prije nego što se eventualno epidemiološka situacija pogorša - kaže za "Novosti" prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat. - Svi smo se uželjeli studenata i nadamo se da će stanje sa virusom korona da se poboljša, a mi ćemo se sa velikim zadovoljstvom vratiti na staro.

Inače, najviše posla čeka fakultete koji imaju dosta praktičnih vježbi, a koje upisuje veliki broj studenata, poput Medicinskog, Stomatološkog, Elektrotehničkog, Mašinskog fakulteta...

- Najveći izazov predstavlja sprovođenje praktične nastave u kojoj studenti sa medicinskih fakulteta treba da steknu iskustvo u direktnom kontaktu sa pacijentima u bolnicama i na klinikama - poručila je nedavno rektorka UB prof. dr Ivanka Popović.

I fakulteti drugih struka u kojima se praktična nastava izvodi u laboratorijama ulažu mnogo truda da je organizuju, a dekani kažu da su intenzivno radili na iznalaženju načina da se predavanja redovno odvijaju, da studenti ne budu oštećeni, ali da i njima i predavačima zdravlje bude zaštićeno.