Kosmet

Otvorena sva biračka mjesta

  • 06.10.2019. 08:10

Na Kosovu i Metohiji, gdje se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, jutros je na vrijeme otvoreno svih 2.547 biračkih mjesta, rekla je predsjednik kosovske Centralne izborne komisije Valjdete Daka.

Pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača, a u srpskim sredinama oko 117.000 birača od kojih je skoro polovina upisana u biračke spiskove na području opština Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i sjeverna Kosovska Mitrovica.

Glasanje traje večeras do 19.00 časova, a iz CIK-a je najavljeno da prve preliminrane rezultate treba očekivati oko 21.00 čas.

Daka je pozvala birače, političke partije i kosovske institucije da pomognu da izborni dan protekne u miru i bez incidenata.

Prema informacijama iz Srpske liste, više desetina autobusa sa raseljenim Srbima jutros je krenulo iz gradova u centralnoj Srbiji prema Kosovu i Metohiji.

Za sada je, kako navode, administrativni prelaz Jarinje na putu Raška-Leposavić prešlo desetak autobusa.

Kandidatske liste u ime srpske zajednice podnijeli su Srpska lista sa 17 kandidata, koalicija "Sloboda" sa šest, Samostalna liberalna stranka sa 13 i Partija kosovskih Srba sa osam kandidata.

Srbi imaju zagarantovanih 10 mjesta u Skupštini samoproglašenog Kosova.

Na sjeveru Kosova ima ukupno 86 biračkih mjesta u sve četiri opštine.

Ovo su sedmi po redu izbori na Kosovu i Metohiji nakon sukoba 1999. godine, a nijedan saziv skupštine i vlade od tada nije odradio pun mandat.

Kosovska policijska služba ranije je saopštila da je sačinila operativni plan od četiri segmenta, plan za predizborne aktivnosti, plan uoči izbornog dana, plan na dan izbora i plan za postizborni period, koji se odnosi na dopremanje izbornog materijala od izbornih centara do CIK. 

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок