Najveći sajam u regionu

Otvoren Sajam naoružanja u Beogradu, Srpska predstavila "Despot"

15:59, 25.06.2019.
Izvor: RTRS
Thumbnail
U Beogradu je danas počeo Sajam naoružanja i vojne opreme Partner na kojem će nastupiti 128 izlagača, među kojima i iz Republike Srpske i BiH.

Sajam je svečano otvorio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslava Petričevića.

Thumbnail

Na Sajmu Partner, koji je najznačajna manifestacija ovog tipa u jugoistočnoj Evropi, nastupa 96 izlagača iz Srbije i 32 iz inostranstva.

Zemlje učesnice su Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, Njemačka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, BiH - Republika Srpska, Slovenija, Hrvatska, Češka, Bjelorusija, Slovačka i Srbija, kao i brojne visoke strane delegacije.

Thumbnail

Јedan od izlagača je i preduzeće Tehnički remont Bratunac koje je danas promovisalo oklopno vozilo "Despot", u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije.

Preduzeće TRB predstavilo je dva serijska modela oklopnog vozila "Despot", uključujući i unaprijeđenu verziju.

Serijski modeli ovog vozila koristiće i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, a kvalitet "Despota" danas je na štandu Republike Srpske provjerio i ministar Dragan Lukač.

Prototip oklopnog vozila "Despot", od predstavljanja 9. januara za Dan Republike, usavršen je i pretrpio je 52 izmjene, a najznačajnije su funkcionalne izmjene, od rampe za ulaske, preko oružarnica, te otvora za evakuaciju.

TRB će na Sajmu predstaviti i liniju municije, koja je najunosniji segment poslovanja tog preduzeća, pištolj "RS 9", a posjetioci će imati priliku da vide i mašine za humanitarno deminiranje.

Među izlagačima iz Srpske na Sajmu su i banjalučki Kosmos i bijeljinski Orao.

Uz oklopno vozilo "Despot", atrakcija ovog sajma je helikopter "Erbas H145", prvi od devet koji je Srbija nabavila prema ugovoru potpisanom 2016. Ovaj helikopter će imati naoružanje iz domaće proizvodnje, rakete i mitraljeze koji se u Srbiji proizvode po licenci iz bivšeg SSSR-a.

Thumbnail

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo odbrane Srbije, suorganizator ЈP Јugoimport SDPR, a izvršni organizator Beogradski sajam.

Partner 2019 je nova prilika da Ministarstvo odbrane i domaća odbrambena industrija predstave naučne, istraživačke, opitne, remontne i obrazovne kapacitete svojih institucija i njihov konačni rezultat.

Thumbnail

Sajam karakteriše i tradicionalno bogat prateći program sa prezentacijama domaćih i stranih firmi, stručnim programima i predavanjima.

Drugog dana sajma za visoke zvanice biće organizovano bojevo gađanje na poligonu u Nikincima, sa velikim brojem novog naoružanja.