Velika hrabrost

Oteli aktiviranu bombu iz ruku samoubice i spriječili tragediju

  • Извор: Телеграф
  • 16.07.2021. 09:38

Petorica pripadnika MUP – a u Nišu, rizikujući živote, spriječili su 12. jula tragediju u naselju Donji Komren kada je Slobodan Stević (77) u namjeri da počini samoubistvo, aktivirao ručnu bombu. 

Hrabri policijski službenici munjevito su stigli u njegovu porodičnu kuću u ulici 45 divizije, oteli mu ubojno sredstvo i obezbijedili ga do dolaska kolega iz antidiverzionih jedinica. Oni su im potvrdili da je bomba mogla svakog trenutka da eksplodira, te da je samo zahvaljujući njihovoj prisebnosti izbjegnut najgori ishod.

Nikola Marković, vođa interventne patrole PU Niš, priznaje da mu je ovo bilo jedno od najopasnijih postupanja u policijskoj karijeri dugoj 21 godinu.

- Taj dan je počeo kao svaki drugi, patrolirao sam sa kolegama Milošem Spasićem i Mojašom Petričevićem kada smo preko radio stanice dobili poziv da krenemo odmah ka ulici 45 divizije. Rečeno mi je da jedno lice u svojoj porodičnoj kući drži bombu te da se sprema da je aktivira. Obukli smo zaštitna odijela i krenuli ka tom mjestu, mislim da smo stigli za nekoliko minuta. Istovremeno, došla je i patrola iz Policijske ispostave „Crveni Krst“ , kolege Branimir Jovanović i Milan Petrović. Munjevito smo parkirali vozilo i uletjeli u kuću. U dnevnoj sobi smo vidjeli muškarca koji je u jednoj ruci držao kašiku i osigurač a u drugoj kutiju sa bombom. Odmah nam je bilo jasno da je oružje aktivirano – opisuje Marković dramatične događaje tokom intervencije.

Nikola kaže da im je, bez obzira na to što su bili svjesni da bomba može eksplodirati u svakom trenutku, jedino na umu bilo spašavanje troje ljudi koji su se nalazili u kući.

- Sva petorica smo krenuli ka čovjeku koji je stiskao oružje a onda je kolega Branislav Jovanović, koji mu je bio najbliži, iz ruke oteo bombu. Povikao saam : - Brže, brže, eksplodiraće! Istrčali smo napolje , lagano smo je spustili u dio dvorišta gdje je bilo najsigurnije i obezbijedili je. Zatim smo se vratili u kuću i evakuisali suprugu i snahu čovjeka koji je imao bombu, dok je on ostao u kući sve dok intervencija nije završena. Sljedeći korak bila je blokada svih prilaznih ulica i obavještavanje građana da ne izlaze iz kuća dok se bomba bezbjedno ne ukloni – priča Marković.

Komentarišući rizik sa kojim su se suočili, Nikola ističe da je na njega bio spreman kada se odlučio za policijsku profesiju ali priznaje, da je i policajac samo čovek koji ima iste emocije kao i svako drugi ko se nađe u takvoj situaciji.

- U trenutku kada intervenišete, razmišljate prvenstveno o ljudima koje štitite. Tek kada sve prođe, na um vam padne u kolikoj ste opasnosti bili. To su nam kazale i kolege iz antidiverzione ekipe, potvrdili su da je u pitanju prava bomba koja je mogla da eksplodira svakog trena. Ali, sve je to deo našeg posla, i posle 21 godine, volim ga kao prvog dana i spreman sam da ponovo uradim isto jer to je ono što je dužnost svakog policajca – zaključuje Marković.

(Telegraf)


  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија