Petar Petković

"Osvjedočeni terorista Kurti jedini odgovoran za krizu na KiM"

  • Извор: Агенције
  • 25.09.2021. 20:14

Direktor Kancelarije Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković još jednom se oglasio povodom aktuelnih dješavanja na sjeveru KiM.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Osvjedočeni ekstremista Aljbin Kurti ponovo je danas potvrdio da je spreman da za šaku glasova na predstojećim izborima, izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije. Jedini odgovorni za krizu na sjeveru Kosova i Metohije jeste Kurti koji je do nje doveo svojim jednostranim akcijama i kršenjem Briselskog sporazuma, a sve sa ciljem da pred lokalne izbore, iza snajpera i suzavca sakrije katastrofalne učinke svoje vlasti, a u koje se ubraja i preko 100 incidenata i napada na Srbe od početka godine.

Samo zahvaljujući odgovornim, mirnim i staloženim reakcijama srpskog naroda, mi danas nemamo incidente na prelazima, jer Kurtijevi specijalci čine sve da agresora predstave kao žrtvu. Međutim, spremnost na dijalog se ne pokazuje dugim cijevima, snajperima i oklopnim vozilima. Zato njegove današnje poruke da je Beograd odbio razgovore u Briselu predstavljaju brutalni falsifikat i izvrtanje činjenica.

Kurti je imao više šansi da u okviru dijaloga o temi slobode kretanja pregovara, uključujući i sastanak u Briselu 8. septembra, ali je svaki put od dogovora bježao, a sada bi da nametne jednostrana rješenja kao polazni okvir za pregovore. Umjesto da poštuje sporazum, Priština je godinu dana prije roka jednostrano ukinula važenje statusno neutralnih KS tablica, a sve sa ciljem da izazove incidente i napad na srpski narod i Beograd.

Beograd je uvijek isticao da je spreman za dijalog i razgovor, ali razgovor ne može da se odvija dok traje ogoljena primjene sile specijalnih jedinica ROSU na sjeveru KiM i dok Priština zabranjuje i skida srpske registarske tablice, gazeći i iskrivljeno tumačeći dijelove sporazuma. Koliko je Kurti posvećen dijalogu najbolje je pokazao u proteklim danima, kada je naredio da se hapse ljudi koji su isticali simbole Zajednice srpskih opština i branili Briselski sporazum".

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок