Srbija

Ostavljeni pred vratima: Prošle godine napušteno pet beba

  • 30.01.2019. 18:39

Prošle godine u Srbiji je napušteno pet beba, koje su krišom ostavljene pred vratima nečijeg doma ili neke ustanove, što je slučaj i s bebom koja je u petak u selu Crljencu, u opštini Malo Crnice ostavljena na ulici, u korpi prekrivenoj snijegom.

Mještanka Crljenca Biljana Topalović pronašla je napušteno novorođenče, a prema njenim navodima, beba je promrzla, nije bila okupana, niti joj je pupčana vrpca bila obrađena. Biljana ju je odnijela kući, utoplila je, pozvala policiju, a potom je beba zbrinuta u požarevackoj Opštoj bolnici.

Brigu o Srećku, kako ga od milja zovu na odjeljenju pedijatrije gdje je smješten, preuzeo je Centar za socijalni rad.

"Procjenjivaćemo pa ćemo vidjeti da li će beba ostati na odjeljenju pedijatrije u Požarevcu do okončanja postupka usvojenja ili ćemo dijete eventualno smjestiti u neku od hraniteljskih porodica", ukazuje direktorka Centra za socijalni rad Malo Crnice Dijana Mirkovic.

Istovremeno, policija pokušava da pronađe roditelje ili srodnike i pokreće se krivična prijava protiv N.N. lica zbog ugrožavanja života maloljetnog djeteta.

Inače i u slučaju ovog dječaka primjenjena je uobičajna procedura.

Kada se slučaj napuštene bebe prijavi Centru za socijalni rad, stručni radnici po hitnom postupku pokreću proceduru zbrinjavanja djeteta, kažu iz Gradskog centra za socijalni rad i dodaju da se mališani prvo dodijele hraniteljskoj porodici ili određenoj ustanovi socijalne zaštite.

Jedan od pet mališana koji su napušteni prošle godine je i beba koja je 9. oktobra ostavljena na pragu crkve u Čajetini. Od tada je prošlo tri mjeseca, a mališan još nije našao dom.

"Jovan se nalazi u bolnici u Užicu, zbog zdravstvenih problema, za koje se nadamo će uskoro biti sanirani", kaže za Tanjug direktor Centra za socijalni rad Čajetine Pajo Bogdanović.

Prema riječima Bogdanovića, još nije poznato da li će mališan najprije biti smješten u hraniteljsku porodicu ili će odmah biti usvojen.

Iz Gradskog centra za socijalni rad dodaju da i ukoliko se nakon nekog vremena roditelj pojavi, prvo mora da se dokaže roditeljstvo i to DNK analizom.

Nakon utvrđivanja roditeljstva, pokreće se sudski postupak za lišenje roditeljskog prava.

Ukoliko se roditelj liši ovog prava, za dijete se traži najadekvatniji oblik trajne zaštite.

Podsjećanja radi, prije samo nekoliko mjeseci, u oktobru 2018. godine, pred vratima crkve Svetog Arhangela Gavrila u Čajetini, nađeno je još jedno novorođenče, zahvaljujći mještanki Nadi Milošević i njenom psu. Do danas nisu pronađeni roditelji ovog dječaka.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина