Beograd

Osnovci protestuju, traže ostavku ministra

16:27, 18.06.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Mali maturanti su se okupili ispred zgrade Ministarstva prosvjete u Nemanjinoj ulici zbog odlaganja testa iz matematike i blokirali saobraćaj, javljaju mediji.

Oni zahtjevaju da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspjehu. Takođe traže i ostavku ministra prosvjete Mladena Šarčevića, a troje predstavnika đaka primljeno je na razgovor u Ministarstvo, pišu "Novosti".

Kako su rekli reporteru Tanjuga, oni su pokrenuli peticiju u kojoj traže da bude ukinuto polaganje male mature i da im bude omogućeno da srednju školu upisuju na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda.

Poziv za okupljanje ispred Ministarstva postavljen je na društvene mreže, a poslije tog protesta svršeni osnovci, među kojima je bilo i nekih roditelja, otišli su do Slavije, gdje su na kratko blokirali saobraćaj.

Potom su se pješke uputili i Ulicom kralja Milana, zauzimajući sve trake u oba smjera, čime su onemogućili saobraćaj, a nije poznato kako će nastaviti dalje.

Noć pred polaganje, zadaci iz matematike pisani rukom i to njih 20, koliko ih inače ima na testu iz male mature, počeli su da kruže među osmacima.

Test iz matematike đaci je trebalo da polažu u utorak od 9 do 11 h, ali je pola sata prije planiranog početka djeci saopšteno da se test odlaže za četvrtak 20. jun.

Ministar prosvjete je rekao da se u sredu nastavlja, kako je i planirano, polaganje kombinovanog testa, odnosno rezervnog testa.