Srbija

Osma smrt od korone: Muškarac (62) bolovao od dijabetesa i hipertenzije

  • 27.03.2020. 15:08

Prvi Šapčanin zaražen virusom kovid 19, M.Ž. (62), preminuo je na infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Šapcu.

Potvrda da ima koronu, praktično, stigla je tek nakon što je preminuo, jer se Žakić, očigledno, kasno javio ljekarima, a pripadnici MUP-a odmah su počeli da istražuju i evidentiraju sve njegove kontakte.

- Pacijent se prvi put javio izabranom lekaru 23. marta kada je zabilježeno da ima temperaturu 37,7 i kada mu je propisana terapija.

Kako se stanje nije popravilo, on se ponovo javio 25. marta uveče, kada je hospitalizovan, a preminuo je tog istog dana oko 23.25 časova - saopštio je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković.

Prema njegovim riječima, pacijent se nije uklapao u definiciju slučaja, ne postoji podatak da je boravio u inostranstvu zadnjih 14 dana, niti da je bio u kontaktu sa osobom oboljelom od kovida. Pored respiratornih, imao je druge zdravstvene tegobe - neregulisani dijabetes od 2015. godine, hipertenziju i gojaznost.

- Ovaj događaj opominje nas da primjenimo sve mjere opreza jer, to što nemamo potvrđenih slučajeva, ne znači da virus nije prisutan, samo se nalazi kod asimptomatskih nosilaca. Nemojte misliti da je kovid ušao u ustanove poput naše bolnice i doma zdralja. Oboljeli je primljen u Kovid ambulanti i preduzete su sve mjere opreza - naglasio je dr Vujković.

Takođe, anesteziolog koji je na infektivnom odjeljenju obrađivao pacijenta, imao je zaštitnu masku i svu propisanu opremu. Oboljeli je bio hospitalozovan u izolovanom odjelu, za sve sumnjive slučajeve, a postupano je po svim uputstvima u situaciji kada postoji sumnja na korona virus.

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje, specijalista epidemiologije dr Dragana Radojičić, kaže da je na području Mačvanskog okruga pod zdravstveni nadzor stavljeno ukupno 1449 osoba, a da je 50 već izašlo iz zdravstvenog nadzora. Uzorak za analizu na koronu je uzet od 31 osobe, 17 je hospitalizovano, dok je 14 u kućnoj izolaciji.

- Epidemiološka situacija u Mačvanskom okrugu se prati i mi smo u pripravnosti još od 28. februara. S obzirom na to da imamo pozitivnog na koronu, možemo reći da je sada visok epidemiološki rizik i moramo još više da vodimo računa o merama zaštite i higijeni, kako ruku zbog kontakata tako i respiratornih organa - rekla je dr Radojičić.

Kako je rečeno, sve bliske kontakte preminulog Šapčanina ubrzano provjerava MUP, a saniratna inspekcija napisaće rešenja o kućnoj izolaciji. Šapčanin je živio sam, ali imao je mnoštvo kontakata, privatnih i poslovnih, a već u prvim satima izolovan je njegov sin.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм