Kosovo i Metohija

Oskrnavljena dvanaesta pravoslavna crkva od početka godine

  • 25.05.2021. 10:39

Vandali su oskrnavili Crkvu Svete Petke u selu Donja Šipašnica, u opštini Kosovska Kamenica, a ovo je dvanaesta pravoslavna svetinja koja je napadnuta od početka godine, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju je naglašeno da postoji nasušna potreba da bezbjednost hramova Srpske pravoslavne crkve /SPC/ bude podignuta na još viši nivo, a ne da se oni različitim inicijativama i pritiscima iz Prištine izlažu dodatnoj opasnosti.

Iz Kancelarije podsjećaju da se najnoviji napad desio u danima kada predstavnici privremenih institucija u Prištini pokušavaju da međunarodnoj javnosti predstave samoproglašeno Kosovo kao oazu vjerske tolerancije i zonu bezbjednosti za objekte SPC i zahtijevaju od Uneska da sa Liste svjetske kulturne baštine u opasnosti skine četiri srpske svetinje.

"Međutim, u praksi i u svakodnevnom životu na teritoriji Kosova i Metohije svedočimo brojnim napadima na hramove SPC, kojima se nedvosmisleno pokazuje netrpeljivost prema pravoslavnoj vjerskoj baštini i šalje poruka srpskom narodu da se ne mogu osećati bezbedno na svojim ognjištima, ni u hramovima", poručili su iz Kancelarije.

Kancelarija je izričito zatražila od nadležnih organa da ovaj slučaj bude rasvijetljen, počinioci kažnjeni i da se ovakvom vjerskom ekstremizmu stane na put.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.