Ivica Dačić

Oružane formacije mogu na sjever samo uz dozvolu KFOR-a

  • 24.12.2018. 16:17

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da nikakve oružane formacije Albanaca ne mogu da uđu na sjever Kosova bez saglasnosti KFOR-a i da takav dogovor koji je napravljen sa NATO treba da se pretoči u direktivu koju treba da poštuju svi na terenu, da, kako kaže, ne bi došlo do situacije da to bude inicijalna kapisla za velike probleme na KiM.

Povodom izjave predstavnika KFOR-a da ROSU može na sjever Kosova bez dozvole, Dačić je rekao da oni tumače da ROSU nisu dio oružanih nego policijskih snaga, ali su to, dodaje, pojedinačna tumačenja.

Šef srpske diplomatije smatra da treba da se dođe do praktičnog načina karatekterisanja svih tih snaga.

"Mi nikada nismo govorili da li na sever bez saglasnosti KFOR-a i predsednika srpskih opština ne mogu da uđu ROSU, vojska, uvek smo pričali o oružanim formacijama Albanaca , tako da bi NATO morao da ima jedan priručnik o tome šta smo se dogovorili i da ga prosledi predstavnicima na terenu", rekao je Dačić.

"SAD ne traže da uđu u dijalog"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da SAD nisu tražile da uđu u dijalog Beograda i Prištine i da za sada nema zvaničnih inicijativa o promjeni formata dijaloga.

"Tu ne mislim na svakodnevne izjave o proširenju formata koje dolaze od prištinske strane. To je izraz nezadovoljstva koje oni imaju prema Federiki Mogerini. Sa druge strane, ni SAD ne traže da uđu u dijalog. Promena formata u ovom trenutku nije tema o kojoj se raspravlja", rekao je Dačić novinarima.

On je dodao da, ako dođe do promjene formata, onda će Srbija tražiti da u tome učestvuje i Rusija, čiji su predstavnici još ranije rekli da hoće.

“Nismo valjda ludi da se proširi format sa onim zemljama koje su priznale Kosovo, a da Rusija i Kina ostanu po strani”, rekao je Dačić.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.