Austrija 

Optužnica protiv Tutinca zbog planiranja terorističkih napada

  • 27.07.2019. 21:43

Nedžad Balkan, koji je porijeklom iz Tutina, trebalo bi narednih dana sa još 14 osoba da se nađe na optuženičkoj klupi Okružnog suda u Gracu zbog planiranja terorističkih napada u Austriji.

Austrijsko tužilaštvo smatra da je Nedžad Balkan izuzetno opasan pripadnik selefijskog pokreta, koji je trenutno nastanjen u Beču i širi mržnju među vjernicima u džamijama, piše bečki dnevnik "Prese". 

Balkan je uhapšen u januaru 2017. godine u akciji specijalne policije u kojoj je učestvovalo skoro 800 policajaca. 

Zajedno sa njim uhapšeni su i jedan Avganistanac, te Fuat I. i Nihad J. koji se smatraju pripadnicima ćelije koju je predvodio Balkan. 

Svi optuženi su trenutno na slobodi i čekaju skoriji poziv na suđenje. 

Nedžad Balkan je rođen kao Nedžad Kučević, a u Austriji je prisvojio i ime Ebu Muhamed. Njegovo sjedište je u džamiji Sahab u sedmom bečkom okrugu. 

"Prese" piše da su Nedžad Balkan i ostali proteklih godina vrbovali vjernike u okviru Udruženja "Jabat al Nusra" kako bi se na strani terorista "Islamske države" borili u Iraku i Siriji. 

Ranije se spominjalo da je Balkan regrutovao i Mevlida Jašarevića, koji je 2013. godine pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.