Srđa Janković

"Opasno je ponašati se kao da virusa nema"

14:37, 27.09.2020.
Izvor: Blic
Doktor Srđa Janković je komentarišući to što je u Srbiji još uvijek relativno kontrolisana situacija i nema skokova u broju oboljelih od korona virusa, kao što se to ovih dana dešava u Evropi i regionu, rekao da sa korišćenjem maski i poštovanjem mjera sprečava mogućnost da se virus pojavi u uvećoj mjeri nego što je sada.

On je, na gostovanju u jutarnjem programu televizije “Pink” istakao da nema postepenih rizika, dodaje da povratnici mogu donijeti virus, ali i da svako okupljanje donosi rizik.

– Treba da vodimo računa kako da svedemo rizike na minimum. Opasno je da se ponašamo kao da virusa nema – rekao je dr Janković.

Kada su povratnici u pitanju, dr Janković ističe da je uvedena mjera za njih, mjera kolektivne svijesti da svi zajedno doprinosimo rezultatu.

– Nije bio cilj da se u nekoga upire prst, ali je važno imati brze reakcije, ali i svijest o pojavi rizika. Sada možemo da reagujemo bolje kada imamo uvid u situaciju. To je prvi preduslov da se ona kontroliše i mijenja – rekao je dr Janković.

Kako kaže, kretanje nije nikome ograničeno, niti će biti.

– Većina stručnjaka smatra da ne možemo potpuno izbjeći prenos virusa tokom sezone, ali je bitno da se kontroliše i ne dozvoli nekontrolisani porast – rekao je dr Janković.

Komentarišući stanje u regionu, doktor kaže da virus nije sinhronizovan svuda, i dodaje da postoje oscijacije koje su neminovne.

– Industrija je krenula, posebno turizam, koji nosi rizike i ni jedna zemlja ne može potpuno da kontroliše – rekao je dr Janković.

O vakcini

Janković je, komentarišući vakcine, rekao da je jako bitno od čega se sastoje i njihov sastav sa stručnog aspekta i ističe da je narodu uglavnom bitno odakle dolazi, ali i da to nije od presudnog značaja.

Kako kaže, svi su se pomalo i umorili i željni su da se ovo sve završi, pa su se svi bacili maksimalno da pronalazak najbolje vakcine.

– Ni jedna zemlja više ne može da izdrži psihološki pritisak sporovođenja mjera non stop – rekao je dr Janković, prenosi Blic.