Istraga o smrti osmogodišnje djevojčice

Oglasio se i Centar za socijalni rad: Otac je brinuo o djevojčici

  • 06.09.2018. 07:57

Centar za socijalni rad Kladovo jutros je Ministarstvu za rad i socijalnu zaštitu na nadzor dostavio kompletan predmet slučaja osmogodišnje Anabele Džonkić, čije je tijelo pronađeno juče u Dunavu, kako bi provjerili da li je bilo propusta u radu Centra u slučaju ove djevojčice.

Osmogodišnjakinja je pronađena juče u Dunavu u selu Kostol kod Kladova, na svega nekoliko stotina metara od kuće u kojoj je živjela sama sa ocem, Miletom Džonkićem.

Ona je posljednji put viđena u ponedeljak popodne u dvorištu jednog od komšija kako se igra sa njegovim unucima. Kako je komšija ispričao za "Blic" djevojčica je oko 17 sati dobila jabuke od njegove žene i onda je krenula ka svojoj kući. Upravo on je sutradan u rijeci vidio njeno beživotno tijelo. Iako je prvo pomislio da je u pitanju lutka, kada su talasi naišli, shvatio je da je u pitanju djevojčica.

Policija je započela istragu, a prema nezvaničnim informacijama, na djevojčicinom tijelu nema vidljivih tragova nasilja.

U Centru za socijalni rad Kladovo objasnili su da su bili upoznati sa slučajem osmogodišnjakinje koju je majka napustila po rođenju i koja je živjela i odrastala samo sa ocem Miletom Džonkićem.

"Upoznati smo sa slučajem male Anabele od prije sedam godina. Nju je majka napustila i živjela je sa ocem, međutim on je, kada je ona imala godinu dana, morao da ide u zatvor zbog neplaćanja alimentacije prvoj ženi. Kako ju je majka napustila, otac bio u zatvoru, mi smo se raspitali kod njegove porodice, jer Džonkić ima odraslog sina i ćerku, da li oni žele da preuzmu brigu o djevojčici, međutim odbili su pa je Centar za socijali rad preuzeo dijete i smjestio je u hraniteljsku porodicu",ispričao je za "Blic" Ljubiša Stojković, direktor CZSR Kladovo.

Kako je Stojković objasnio, nakon što je Džaković odslužio zatvorsku kaznu, Centar je Anabelu vratio ocu koji je želio da brine o njoj.

"Viđao sam ga kako je vozi biciklom, brinuo je o njoj, ali ne znam koliko je bio sposoban jer ima skoro 70 godina", ispričao je jedan komšija.

Naime, iako su pojedine komšije pričale da je Džonkić imućan čovjek koji posjeduje hotel u ovom mjestu, ali da o djevojčici nije brinuo, jer je često viđana kako i danju i noću sama ide ulicom, pa nerijetko čak i prosi za novac ili hranu, istina je drugačija.

Kako objašnjavaju u Centru za socijalni rad, Džonkić je posjedovao samo kuću u kojoj je živio sa djevojčicom.

"Živjeli su od njegove invalidske penzije. On je ranije imao hotel u ovom mjestu, ali zbog neplaćanja alimentacije prvoj supruzi sud mu je oduzeo hotel. Ostala mu je samo kuća u Kostolu gdje su živjeli", kaže Stojković i dodaje da je čak i od te penzije, bivšoj ženi morao da isplaćuje po 5.000 mjesečno.

Međutim, on dodaje da je djevojčica "živjela dobro" sa ocem i da je on o njoj brinuo.

"Djevojčica nije ni na koji način zlostavljana. Mile se prije godinu dana, prije nego što je Anabela krenula u prvi razred, obratio Centru za pomoć. Tražio je novčanu pomoć kako bi djevojčici sagradio sobu. Centar mu je to odobrio i nakon nekog vremena otišli smo da provjerimo da li je dati novac potrošio namjenski i sve je bilo u redu ", dodao je direktor.

Kako naglašava, iako komšije pričaju da je djevojčica bila zapuštena i stalno lutala sama ulicama i noću, da niko nikada nije obavijestio Centar za socijali rad da je dijete nalaženo na ulici i da je ikada prespavalo u policijskoj stanici, kako tvrde mještani.

"Mi smo dolazili par puta u obilazak ove porodice i sve je bilo u redu", rekao je direktor za "Blic".

Anabelin otac, Mile Džonkić, nakon što je čuo užasne vijesti doživio je nervni slom i nalazi se u bolnici u Negotinu.

Prema nezvaničnim saznanjima, policija je pokrenula istragu smrti osmogodišnje djevojčice i obaviješteno je tužilaštvo. Za sada nije poznato da li će biti pokrenut postupak protiv Džonkića zbog zanemarivanja djeteta

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић