Zadržan u bolnici

Nikolu pretukla grupa Albanaca: Napali su me bez razloga, pokidali su mi lanac s krstićem

  • 02.07.2021. 08:33

Trinaestogodišnji Nikola Perić, koga su nepoznati napadači pretukli u selu Gojbulja nadomak Vučitrna, primljen je u Kliničko – bolnički centar u Sjevernoj Mitrovici, a nakon saniranja zadobijenih povreda, zadržan je radi dalje opservacije.

Sa vidnim povredama iznad oka, podlivima i posjekotinama na rukama i nogama, Nikola je za Kosovo onlajn rekao da je napadnut od grupe dječaka, starijih od sebe, bez ikakvog razloga.

– Igrao sam fudbal sa svojom braćom i drugarima, a onda su mi prišli neki dječaci i napali me bez ikakvog razloga. Počeli su da me udaraju, a kada sam ja krenuo da bježim, sustigli su me i oborili na zemlju. Onda su me udarali i šutirali po glavi, tijelu, pokidali su mi i zlatni lanac na kojem je bio krstić i gazili su ga po zemlji. Nisam mogao da vidim ko me je tačno napao – vidno uznemiren i uplašen, govorio je Nikola.




Da je posljednji napad i prebijanje trinaestogodišnjeg Nikole Perića samo logični slijed događaja onog što se dešava u posljednje vrijeme u Gojbulji smatra i njegov brat od strica Aleksandar Perić.

– Život Srba u Gojbulji je veoma težak i mogu slobodno da kažem da se ovako nešto i očekivalo od Albanaca koji svakodnevno provociraju. Oskrnavili su nam crkvu, oštetili groblje, gotovo svakodnevno napadaju dolaze u selo da provociraju, a najčešće je na meti škola gdje su i Nikolu napali, kada je sa svojim drugovima igrao fudbal – kaže Perić.

On smatra da određenu krivicu za napade koji se dešavaju ima policija samoproglašenog Kosova, koja, kako je rekao, ne radi svoj posao kako treba.



"Došli su poslije pola sata od kad smo ih pozvali, iako je Vučitrn blizu. Gotovo uvijek kažu da nisu ništa vidjeli, ne mogu da nađu ko je to uradio, a za ovaj napad na Nikolu rekli su da je dječija tuča. Ovo nije dječija tuča, to su momci znatno stariji i veći od njega i napali su ga bez razloga što ne može da bude dječija tuča", rekao je Perić.

Prema njegovom mišljenju, cilj učestalih napada Albanaca na preostale Srbe u Gojbulji je da ih zaplaše i primoraju da im prodaju svoju imovinu i napuste vjekovna ognjišta.

"Cilj im je da nas natjeraju da im prodamo svoja imanja, da napustimo selo, ali mislim da neće uspjeti u toj namjeri", naglasio je Aleksandar Perić.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je ranije da će o ovom nedopustivom incidentu obavijestiti sve međunarodne faktore, od kojih će zahtijevati da se bezbjednosna situacija u Gojbulji, kao etnički mješovitoj sredini, shvati na najozbiljniji mogući način i da se podigne na još viši nivo.

On je poručio da je dječak napadnut juče, istog dana kada je na Kosovu i Metohiji boravio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je očuvanje bezbjednosti i mira zacrtao kao glavni prioritet misije Kfora.

"Mi očekujemo da ta misija svoju dužnost i ispuni", poručio je Petković.

U Gojbulji živi pedesetak Srba, među kojima i desetak dječaka i djevojčica.


(Tanjug)