Beograd

Održana državna komemoracija u Јajincima

  • 06.10.2019. 14:48

U beogradskom naselju Јajinci održana je državna komemoracija posvećena očuvanju dostojanstvenog sjećanja na nekoliko desetina hiljada brutalno ubijenih Srba, Јevreja, Roma, antifašista i pripadnika Narodno- oslobodilačkog pokreta na tom stratištu od 1941. do 1943. godine.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da se danas u Јajincima sjećaju žrtava nacističkog terora, ali i velikog djela predaka.

"Skoro 80.000 žrtava zatvorenih u logorima na Starom sajmištu i na Banjici i ubijanih u Јajincima govori ne samo o obimu Holokausta koje su Nijemci sproveli, već i o snazi otpora koju su srpski rodoljubi po cijenu života pružali nacističkoj okupaciji", poručio je Đorđević.

Slavko Milanović iz Udruženja logoraša istakao je da generacije koje stasavaju treba da znaju da su fašizam i nacizam veliko zlo koje dijeli ljudi po rasi, naciji i vjeri, prenosi Radio-televizija Srbije.

"To je ideologija koja ne smije da ima budućnost i sljedbenike", rekao je Milanović.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su članovi vlade, predstavnici diplomatskog kora, grada Beograda, Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine, Јevrejske nacionalne zajednice, Udruženja logoraša i SUBNOR-a Srbije.

Spomen-park "Јajinci" podignut je na lokalitetu vojnog strelišta koje su koristile oružane snage Kraljevine Јugoslavije.

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина