Kosovska Mitrovica

Održan pomen Oliveru Ivanoviću

15:22, 16.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Članovi porodice i prijatelji odali su počast predsjedniku Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP) Oliveru Ivanoviću, koji je na današnji dan ubijen ispred sjedišta te stranke u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Na mjestu ubistva položeno je cvijeće i zapaljene svijeće, a opijelo je služio paroh mitrovački Milija Arsović. 

Pomenu su prisustvovali predstavnici političkih partija i grupacija kosmetskih Srba, kao i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić. 

Zamjenik predsjednika SDP-a Ksenija Božović rekla je da ubica Olivera Ivanovića mora biti pronađen "jer bez rasvetljavanja ovog gnusnog zločina neće biti ni demokratije ni suživota, neće biti ni mira ni spokoja na Kosovu i Metohiji". 

Ona je u obraćanju okupljenima navela da je prošle godine na današnji dan u 8.15 časova ubijen jedan od najboljih, najodvažnijih i najuticajnijih Srba. 

"Dvanaest mjeseci nemamo bilo kakve pouzdane informacije o tome ko je nalogodavac i ko je izvršilac ovog gnusnog zločina", podsjetila je Božovićeva. 

Ona je naglasila da su porodica Olivera Ivanovića, njegovi prijatelji i sljedbenici godinu dana dodatno ubijani jer još nema detalja o istrazi, niti ima jasnih pokazatelja da se istraga odvija s ciljem da budu pronađeni naredbodavci i počinioci. 

"Osim političkih govora i prepucavanja Beograda i Prištine uz nadgledanje međunarodne zajednice, drugih detalja i informacija nemamo i zato i danas 12 meseci od njegovog ubistva mi smo nemi, a muk je još veći", rekla je Božovićeva. 

Ona je dodala da sa gnušanjem odbacuje "pravdanja" ambasadora zapadnih zemalja i predstavnika EULEKS-a, KFOR-a i UNMIK-a o razlozima zbog kojih se nisu pojavili na mjestu zločina, iako su obećali da će prisustvovati obilježavanju godišnjice. 

"Nema više glasa razuma", rekla je Božovićeva i uputila posebnu zahvalnost ministru Ljajiću i medijima koji su, kako je navela, jedini istrajavali zajedno sa Ivanovićevom porodicom i prijateljima u zahtjevu da bude rasvijetljeno ubistvo najuticajnijeg srpskog političara sa Kosova i Metohije. 

Apelujući da se međunarodna zajednica uključi u rasvjetljavanje ubistva Olivera Ivanovića, ona je pozvala institucije samoproglašenog Kosmeta i Beograd da profesionalno pristupe istrazi. 

LJubomir Pantović, jedan od advokata koji su branili Olivera Ivanovića tokom njegovog troipogodišnjeg pritvora, rekao je za Srnu da je krajnje neprihvatljivo da godinu dana od ubistva nema naznake o bilo kakvom pomaku u istrazi. 

"To govori o mnogo čemu, posebno o nespremnosti nadležnih pravosudnih organa da predano obave istragu i stave tačku na ovaj zločine", rekao je Pantović. 

LJajić je odbio da se obrati novinarima uz obrazloženje da je na godišnji pomen kućnom prijatelju došao kao čovjek, a ne kao ministar. 

Pomenu nisu prisustvovali predstavnici Srpske liste, kao ni predstavnici lokalne vlasti u Kosovskoj Mitrovici. 

Pomen, kojem je prisustvovalo oko 100 prijatelja i članova porodice Olivera Ivanovića, obezbjeđivali su pripadnici Kosovske policijske službe, a bilo je vidno i prisustvo italijanskih karabinjera i predstavnika KFOR-a.