Viši sud u Beogradu

Odluka o rehabilitaciji Milana Nedića za 30 dana

  • 11.07.2018. 14:51

Pred Višim sudom u Beogradu danas je završen proces po zahtjevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu Milana Nedića, a sud će odluku donijeti u roku od 30 dana.


Ukoliko sud usvoji zahtjev i rehabilituje Nedića, to rješenje biće konačno, jer Zakon iz 2006. godine nije predvidio pravo žalbe, a u slučaju da sud odbije rehabilitaciju, podnosioci zahtjeva će imati pravo da se žale Apelacionom sudu.

Na ročištu u završnoj riječi punomoćnik predlagača rehabilitacije advokat Zoran Živanović rekao je da su sve optužbe izrečene na Nedićev račun sa pravnog stanovišta neosnovane, prenijeli su beogradski mediji. 

Nedićevi potomci zatražili su zahtjevom za rehabilitaciju od suda da poništi uredbu Vlade Jugoslavije kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava. 

Milan Nedić nikada nije bio osuđen niti je protiv njega podignuta optužnica, a navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo i nikada nije objavljeno gdje je sahranjen. 

Inicijatori rehabilitacije su sudu predložili da, po pitanju Nedićeve smrti, ispitaju dva svjedoka, ali je jedan umro, a drugog je sud odbio da ispita, pa su mu dostavili pisani iskaz. 

Postupak za rehabilitaciju Nedića iniciran je 2008. godine, ali je rasprava pred sudskim vijećem, kojoj prisustvuje i javnost, počela u decembru 2015. godine. 

Sud je tokom postupka saslušao desetak svjedoka i istoričara, ali je postupak u više navrata bio zaustavljan zbog pribavljanja dokumentacije od službi bezbjednosti i rasprave o njima.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.