Ministar najavio smjene

Odložena "mala matura" iz matematike, testovi završili na internetu

  • 18.06.2019. 09:57

Ministarstvo prosvjete Srbije saopštilo je jutros da je polaganje testa iz matematike, u okviru završnog ispita za učenke osmih razreda, odloženo.

Nezvanična saznanja da su testovi procurili u javnost i da su se tokom noći dijelili na društvenim mrežama, potvrdio je ministar prosvjete Mladen Šarčević.

Kaže da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvjete dobro uradili svoj posao, ali je zatajilo negdje na terenu.

"Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gdje se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smjena zbog ovoga", najavljuje Šarčević za "Novosti".

Trebalo je da osmaci počnu s rješavanjem zadataka iz matematike u devet časova, i da test rade do 11 časova. Međetum, polaganje testa je odloženo za četvrtak, takođe od devet do jedanaest.

Termin održavanja kombinovanog testa neće se mijenjati i ispit će biti održan u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za školsku 2018/2019. godinu, odnosno, u srijedu, 19. juna, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da se sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju po utvrđenom Kalendaru.

Cjelokupno polaganje male mature poništeno je 2013. godine kada su otkrivene, kako je tada zvanično objašnjeno, malverzacije s testovima iz srpskog i matematike.

Tada se ispostavilo da su testovi bili ukradeni, a za krađu je osumnjičena službenica štamparije Službenog glasnika.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.