Parada povodom Dana pobjede nad fašizmom

"Odbrana slobode" - vojni spektakl i na nebu i na zemlji

  • 10.05.2019. 19:04

Više od četiri hiljade vojnika i policajaca, 300 vozila i 40 vazduhoplova prodefilovali su na paradi pod nazivom "Odbrana slobode". Sve je počelo intoniranjem himne Srbije, pozdravom počasnoj gardi Vojske Srbije i predajom raporta predsjedniku.

Sve što je vidio danas, Aleksandar Vučić ocijenio je vrlo dobrim. Poručuje da je Srbija slobodna zemlja i da nikome neće dozvoliti da tu slobodu ugrozi. 

"Veliko vam hvala za ovaj veličanstveni dan. Na impresivan način obilježili smo Dan pobjede nad fašizmom. I još jednom smo pokazali kako vraćamo dug onima koji su stvarali slobodu. Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozvoliti da ta sloboda bude ugrožena", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Vojna sila Srbije bez riječi je ostavila i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović. Kažu, ovo je parada svih nas.

"Ali ono što se možda nije vidjelo ovdje, nećete ni vidjeti. Jeste da u ovim redovima učestvuje i naša indusrija kao što je Kosmos. Rehabilitacija i reparacija određenih sistema koji su bili sastavni dio ove manifestacije", istakao je Milorad dodik, predsjedavakući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Mislim da je ovo jedan sjajan događaj, veličastven. Vojna parada upriličena je u čast jednog  od najvažnijih dana u istoriji, Dana pobjede nad fašizmom. Bila je dobra prilika da Srbija pokaže mnogo toga. Ono što i ja vidim ovdje je da je Srbija konsolidovala svoje redove i da uspijeva da jača svoje institucije i zato je stabilna država", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Ulicama Niša prodefilovala su najsavremenija vozila Vojske Srbije, pješadijski i motorni ešaloni. Sve je pratila brojna publika. Najveći aplauz dobio je ruski modernizovani tenk T72 kojim je upravljala ruska posada. 

"Veičanstveno, veličanstveno. Zaista mnogo lijepo". 

"I pješadija i milicija i tenkovi. Oduševljena sam borbenim vozlima".

"Veličanstveno. Ovo je velika čast za državu Srbiju, a onda i za sve nas koji živimo u Srbiji", rekli su građani.

U defileu pripadnika vazduhoplovstva proletjeli su helikopteri među kojima su bile i letjelice iz sastava vazduhoplovnih snaga Rusije. Vojska Srbije sa ponosom je predstavila i svoja nova oklopna vozila. Parada je završena prikazom egzercira Garde Vojske Srbije.
 

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.