Hag

Odbijen Šešeljev zahtjev za žalbu 

  • 05.02.2019. 17:13

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je molbu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da oformi novo žalbeno vijeće koje bi odlučilo o njegovom zahtjevu da se žali na drugostepenu presudu kojom je u aprilu prošle godine proglašen krivim zbog progona Hrvata u Hrtkovcima i osuđen na kaznu zatvora od 10 godina.

Tom presudom preinačena je prvostepena presuda kojom je Šešelj prvobitno bio oslobođen svih optužbi, te je on u avgustu prošle godine tražio da mu se omogući pravo na žalbu u trećem stepenu. 

Ađijus je naveo da Statut i pravila Tribunala ne predviđaju žalbu na drugostepenu presudu i da je u praksi ustanovljeno da Žalbeno vijeće može da nekog proglasi krivim u svojoj drugostepenoj odluci, prenose beogradski mediji. 

On je ukazao i da Statut osuđenoj osobi dozvoljava pravo da traži reviziju presude pod propisanim uslovima, što u ovom slučaju može da uradi i Šešelj. 

Šešelj je osuđen po tri od devet tačaka optužnice na 10 godina zatvora, a pošto se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru Šešelj neće služiti izrečenu kaznu. 

Lider Srpske radikalne stranke je u pritvorskoj jedinici Haškog trinunala proveo skoro 12 godina - od februara 2003. godine kada se dobrovoljno predao tribunalu, do sredine novembra 2014. godine. 

Šešelj se tokom postupka pred Tribunalom branio sam, bez advokata ili "prijatelja suda".

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.