Odalović: Srbija ima snimak, pripadnici OVK stoje na tijelima srpskih vojnika

  • 18.05.2021. 12:06

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je Srbija došla u posjed snimka sa Košara na kojem se vide pripadnici terorističke OVK kako stoje na tijelima vojnika, dok se na nekim iživljavaju i sahranjuju ih.

Odalović je rekao da će moguća grobnica nestalih srpskih vojnika na Košarama možda biti jedna od prvih lokacija od onih na kojima srpska strana insistira, a koje će biti pretražene na Kosovu i Metohiji.

"Od 2005. obnavljamo zahteve za pretrage lokacija na rejonu Košara i sve dok nismo došli u posed snimka, koji nam daje, na određen način krunski dokaz, potencijalno mesto sahranjivanja lica koja tražimo, to je bila jedna borba i zid na koji smo nailazili bez ikakvog adekvatnog odgovora", naveo je Odalović.

On je napomenuo da se traga i za ruskim dobrovoljcem za kojeg se sumnja da je nestao na Košarama, te dodao da postoji snimak koji pokazuje iživljavanje pripadnika OVK nad ubijenim dobrovoljcem iz Rusije.

"Stupili smo u kontakt sa sestrom, čuli smo se sa njom i sada uzimamo krvne uzorke za DNK da budemo spremni ako nađemo posmrtne ostatke", rekao je on.

Odalović je naveo za RTS da je prošlog vikenda bio u Prištini i razgovarao sa prištinskom delegacijom za nestala lica, te napomenuo da se među 1.639 nestalih sa Kosova i Metohije nalazi i šest vojnika koji su stradali na Košarama i čija sudbina nije poznata.

On je rekao da je u Prištini postalo uobičajeno da oni misle da su sve radili jer su imali blagoslov nekih moćnih saveznika sa Zapada, pa su počeli da pišu knjige i puštaju filmove iako su tvrdili da nemaju arhive.

"Pa se pojavio film u Prištini na kom se vidi rejon Košara, gde vojnici takozvane OVK u uniformama stoje na telima mrtvih vojnika i kopaju raku u koju ih sahranjuju", naveo je Odalović.

On je dodao da je srpska strana predala u Prištini ce-de sa tim filmom i ukazala na ljude koji pričaju o tim događajima, te da je tražila da što prije krene na lokaciju Košara i pokuša da dođe do tačnog mjesta.

"Na zadnjem sastanku radne grupe koji je održan u aprilu u Beogradu najavljeno je da ćemo vrlo brzo dobiti nalog, da ćemo zajedno poći i pretražiti tu lokaciju, u petak mi je to ponovljeno u Prištini", rekao je Odalović.

On je istakao da očekuje će vrlo brzo dobiti poziv, te da je o ovome upoznao i predstavnike ambasada Velike Britanije i SAD u Prištini, kao i predstavnike Euleksa i Unmika.

"Imamo još pet lokacija koje su prioritetne, na kojima insistiramo, predali smo dokaze, neki su dokazi iz međunarodnih arhiva, ne samo naše informacije, gde insistiramo da se u maju i polovinom juna izvrše pretrage i da vidimo do čega ćemo doći", rekao je on.

Govoreći o Livočkom jezeru, Odalović je naveo da postoje izjave svjedoka Albanca da je tijela ubijenih Srba bacao u vreće, te da je ta lokacija pretražena prije nekoliko godina bez srpskog prisustva.

"Konstatovano je da ima puno mulja, da možda ima neuništenih bombi. Insistirali smo da postoje pouzdanije metode, predložili smo da se uključe ronioci, ali za sada Priština to nije stavila u prioritet. Nastavljamo sa zahtevima", istakao je Odalović.

Prema njegovim riječima, važna je i lokacija Lapušnik, gdje je bio zatvor i izvjesno je da sedam Srba nedostaje.

On dodaje da je 17 mještana sela Dojnica kod Prizrena kidnapovano, pa ubijeno, te se pretpostavlja da su njihova tijela na lokaciji Javor.

"Satelitski snimak pokazuje gde bi potencijalno mogla da bude ta grobnica", rekao je Odalović.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?