Odalović: Nema akta da je Izrael eksplicitno priznao tzv. Kosovo

  • 21.09.2020. 20:05

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da nema saznanja da je Izrael eksplicitno priznao samoproglašeno Kosovo, kao i da mu nije poznato da je bilo koja izraelska institucija donijela takav akt.

"Ako oni smatraju da je telefonski razgovor obavljen 4. septembra priznanje, to je njihova stvar, ali čak i u obraćanju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kosovskim Albancima nijednog trenutka tako nešto nije potvrđeno", rekao je Odalović.

On je istakao da Izrael pažljivo razmatra priznavanje Kosova i koje će poteze povlačiti u narednom periodu.

"To je pitanje o kojem će se sigurno još pričati i koje, još nije završeno na način na koji Priština misli da jeste", ocijenio je Odalović za Sputnjik.

Odalović je rekao da je Izrael prijateljska zemlja sa kojom Srbija ima odlične odnose i da je pitanje Kosova tema o kojoj dvije zemlje treba da se ozbiljno dogovore, što će se vjerovatno desiti nakon moguće posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Јerusalimu.

Ambasador Izraela u Srbiji Јahel Vilan rekao je za TV N1 da nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili ne samoproglašeno Kosovo, jer ga je priznao 4. septembra, a da sada treba vidjeti na koji način da se ne dozvoli da to utiče na odnose Srbije i Izraela.

Sporazumi Beograda i Prištine u Bijeloj kući, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa, potpisani su 4. septembra u dvije varijante, a samo u dokumentu koji je potpisala Priština stoji priznanje kosovske nezavisnosti od Izraela.

U sporazumu koji je potpisao Beograd te tačke nema, jer nije htio da se saglasi sa tim, ali nije mogao ni da spriječi suverenu odluku Izraela.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)