Od posljedica virusa korona preminuo hirurg i akademik Milorad Mitković

11:41, 08.04.2021.
Izvor: Srna
Poznati niški ortopedski hirurg i akademik Milorad Mitković preminuo je od posljedica virusa korona, saopštila je Uprava Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Mitković, redovni član Odeljenja medicinskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ preminuo je kasno sinoć u Nišu u 71. godini.

Iz SANU su naveli da je Mitković bio konstruktor sistema za spoljnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime, a koji je, poslije ispitivanja u Jugoslaviji, Srbiji, NJemačkoj i Švajcarskoj, primijenjen na više od 25.000 pacijenata, uključujući i ranjenike u toku sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Najznačajnije naučnoistraživačke i praktične rezultate, koji su imali međunarodni odjek i priznanja, Mitković je ostvario u oblasti ortopedske hirurgije i traumatologije, biomehanike i eksperimentalne hirurgije.

Posebne rezultate ostvario je u liječenju preloma kostiju, u korekciji različitih vrsta deformiteta, u produženju ekstremiteta primjenom "Mitkovićevog spoljnog fiksatora" i kombinacijom spoljne i unutrašnje fiksacije, u artroskopskoj hirurgiji koljena i ugradnji vještačkih kukova, naveli su iz SANU.

Mitković je realizovao 12 naučnih projekata, i to dva u Švajcarskoj, u okviru kojih je patentirao 44 pronalaska pod svojim imenom.

Objavio je više od 400 naučnih radova i šest knjiga.

Akademik Mitković osnovao je školu spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju u Nišu, u kojoj se danas edukuju brojni ortopedski hirurzi iz zemlje i inostranstva.

Osnovao je jednu ortopedsku kliniku u Kuvajtu, čiji je bio i šef.

Mitković je bio predsjednik Srpske traumatološke asocijacije i Udruženja za izučavanje spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju, te član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, Međunarodnog udruženja ortopedskih hirurga i traumatologa, Evropske federacije nacionalnih asocijacija ortopeda i traumatologa, Američke akademije za ortopedsku hirurgiju i Međunarodnog udruženja za produženje i rekonstrukciju ekstremiteta.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Srbiji i inostranstvu.

Bio je zaposlen na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, pri čemu od 2004. u zvanju redovnog profesora, dok je od 1994. do 2015. godine bio direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Niš.

Za dopisnog člana SANU izabran 2012, a za redovnog 2018. godine. Od novembra 2018. godine bio je potpredsjednik Ogranka SANU u Nišu.